“A végsőkig kiállunk” – 23 megyei intézmény vett részt a sztrájkban

Akt.:
Nyíregyháza, 2016. április 20. Diákok beszélgetnek egy folyosói szekrényben ülve a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium folyosóján a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyíregyháza, 2016. április 20. Diákok beszélgetnek egy folyosói szekrényben ülve a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium folyosóján a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án. - © MTI Fotó: Balázs Attila
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Ahogy arról korábban beszámoltunk, egész napos országos sztrájkot hirdetett szerdára a pedagógusok sztrájkbizottsága azért, hogy nyomatékosítsa 25 pontban megfogalmazott követeléseit, egyebek mellett az intézményfenntartó átszervezését, a tanárok óraszámának csökkentését.

A sztrájkbizottság azt is kezdeményezte, hogy délben öt percig országszerte ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban.

Portálunk információi szerint 23 megyei oktatási, nevelési intézmény vett részt a szerdai megmozduláson.

A pedagógusok mellett a szociális ágazatban dolgozók, így a kisgyermeknevelők is csatlakoztak a szerdai sztrájkhoz.

A nyírbátori óvodák mindegyike részt vett az egész napos megmozduláson. Az ügyeletes Meseház Óvodába csupán két csoportnyi gyermeket vittek be reggel azok a szülők, akik nem tudtak vagy nem akartak otthon maradni csemetéjükkel. Rájuk négy óvónéni és dajkák vigyáztak délelőtt és délután egyaránt. A halmozottan hátrányos helyzetű családokban élő kicsiknek ebédet biztosítottak, így volt, aki csak az étkezés idejére ugrott be gyermekével a Fáy András utcai oviba.

– Elsősorban a dajkák és a pedagógiai munkát segítő kollégáink bérkompenzációjáért sztrájkolunk, ezért pedig a végsőkig is kiállunk – árulta el érdeklődésünkre Veres Jánosné. Az intézményvezető kifejtette: a dajkák és a pedagógiai asszisztensek napi nyolc órában dolgoznak, felelősségteljes munkát végeznek, ennek ellenére havi 80 ezer forintot visznek haza, amiből szinte lehetetlen megélni.

– Arról nem is beszélve, hogy ugyanannyit keresnek a pályakezdő dajkák, mint azok, akik harminc éve vannak a pályán. Nincsen bértábla, pedig már az is enyhítené a bérfeszültséget – bár ezért a fizetésért még feszültség sincs… – tette hozzá Veres Jánosné, aki vezetőként nem demonstrálhatott, de maximálisan támogatta és támogatja a munkatársait, mert úgy gondolja, mindenkinek joga van azt tenni, amit a lelkiismerete diktál.

KM/MTI
hirdetés