A végsőkig kitartanak az almatermesztők

Akt.:
A végsőkig kitartanak az almatermesztők
© Fotó: Pusztai Sándor
Vásárosnamény – Heves és Bács-Kiskun megye, Kiskunhalas, Szany képviselői, a mándoki, kisvárdai, balkányi gazdakörök tagjai táblákkal hirdették, kiállnak a szabolcsi almatermesztők harca mellett.

Vásárosnaményban hétfő reggel a hivatalos kezdés előtti percekben is folyamatosan érkeztek a demonstrálók, az út szélén traktorok sora jelezte: a gazdák nem alkusznak meg.

A több száz résztvevő egyetértett abban, csak akkor érhetik el a tisztességes felvásárlási árat, ha kitartanak, nem adják le a termést, akkor sem, ha több ezer tonna vész kárba.

Vásárosnamény folytatódik a léalma ára elleni demonstráció DSC_0357

– Igazuk van, ér annyit a magyar alma, mint az osztrák, tisztességes munkáért tisztességes árat akarunk kapni – fűzte egy mondatba a táblák feliratát egy demonstráló, a mellette lévő férfi bólintott. És ebben egy emberként értett egyet az a több száz tiltakozó, akik a hívó szóra érkezve az összetartozást, az egymásért kiállást erősítették az Austria Juice vásárosnaményi léüzeme előtt. A több mint két héttel ezelőtt elkezdődött tiltakozás a 13 forintos felvásárlási ár miatt indult, s most is csak 17 forintról szólt a legutolsó ajánlat…

Az országos méretűvé vált megmozdulás – amelyen a megye országgyűlési képviselői, a megyei közgyűlés tagjai, polgármesterek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei és országos prominensei biztosították támogatásukról az almatermesztőket – eredményeként előbb a vajai és nyírmadai, majd a naményi üzem vezetői is bejelentették: újabb tárgyalásra várják a gazdák képviselőit, akik az új ajánlatot hallva a gazdákkal egyeztetnek majd arról, hogy elfogadható-e számunkra vagy sem.

További részletek később…


Korábban írtuk: Az anarcsi és a vásárosnaményi léüzem előtt folytatódott a hétvégén az almatermesztők tiltakozása a léalma alacsony felvásárlási ára ellen.

– Kitartunk azért, hogy egy, a gazdák számára elfogadható, legalább önköltségi árat ajánljon a legnagyobb felvásárló, és ne megalázóan alacsony összeget – mondta szombat reggel Bakti János. A gazdademonstráció egyik főszervezője hozzátette: szeretnék megmutatni, hogy van még erejük kiállni az érdekeikért, s nagyon fontos, hogy ebbe a két üzembe egyetlen gazda se szállítson ipari almát, mert azzal elveszítenék a lehetőséget, hogy magasabb árat kapjanak.

Az Austria Juice az induló 13 forint helyett 15 forintot, a rezisztens fajtára 18-at ajánlott, de csak a hosszú idejű szerződéssel rendelkező gazdáknak. A megye almater­mesztői a 25 forintos felvásárlási árért harcolnak, s szombaton 11 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a legnagyobb felvásárló, az Austria Juice képviselőivel.

Kommunikációs hadjárat

– A cég új ajánlatot tett, s újabb 2 forintos emelést ígért, azonban a nettó 17 forint továbbra sem elfogadható, így ma sem állapodtunk meg – mondta közvetlenül a tárgyalás befejezése után Bakti János. – Legnagyobb megdöbbenésünkre az Austria Juice kommunikációs hadjáratba kezdett, s felhagyva az eddigi gyakorlattal nem nettó, hanem bruttó árat feltüntetve küldte ki az új ajánlatát sms-ben a gazdáknak – jelezte a főszervező, hogy ezzel az almatermesztők megtévesztésére játszik a cég. – A kevéssé tájékozott gazdák ezt látva azt hihetik, hogy közelednek az álláspontok, de ezzel csak becsapják őket. A nettó ár 17, illetve a rezisztens fajtára 19. Kikérjük magunknak a megtévesztést! – fogalmazott Bakti János –, s hogy megmutassák az erejüket, hétfő reggel megtartják azt a nagyszabású tüntetést, amelyre az ország minden részéből jelezték, csatlakoznak az igazukért harcoló megyei gazdákhoz.

– Az Austria Juice előtt már reggel 7 órakor elkezdődik a gyülekező, a hivatalos kezdés fél 9-kor lesz, élőben jelentkezik be Jakab István, a MAGOSZ elnöke Lengyelországból, hogy az ottani helyzetről tájékoztassa a részvevőket. Információnk szerint az ország más megyéiből is érkeznek a gazdakörök képviselői és támogatják a gazdákat, valamint dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő jelezte, a megye több parlamenti képviselője is a helyszínen áll ki az almatermesztők mellett.

– Nyomást úgy tudunk a multicégre gyakorolni, ha a hétfői demonstráción minél több gazda, illetve olyan ember lesz jelen, akiket hátrányosan érintett az ipari alma alacsony ára – tette hozzá. – Több száz olyan idénymunkás van, akiknek a családi költségvetéséből, főleg az iskolakezdés előtt, nagyon hiányzik a napszámból származó bevétel, őket is várjuk a tiltakozásra – jegyezte meg Bakti János.

BM


Vásárosnaményi demonstrálók
Vásárosnamény - A megyei almatermesztők két hete tartó tiltakozása a megalázóan alacsony léalma felvásárlási ár ellen hétfőn reggel megatüntetéssé változik. Mint Bakti János, a demonstráció egyik főszervezője lapunknak elmondta, reggel 7 órától lehet gyülekezni az Austria Juice vásárosnaményi léüze...

Vásárosnaményi tüntetők
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az anarcsi és a vásárosnaményi léüzem előtt folytatódik az almatermesztők tiltakozása a léalma alacsony felvásárlási ára ellen. Továbbra sincs megállapodás Szombaton 11 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a megyei almatermesztők és a legnagyobb felvásárló Austria Juice ké...
hirdetés