A vendégeknek nem lehetett okuk panaszra

A házigazda Sipkay csapata a második helyen végzett, a vendégek remek ételeket kóstolhattak
A házigazda Sipkay csapata a második helyen végzett, a vendégek remek ételeket kóstolhattak
Nyíregyháza – A tanulók a korukat meghazudtoló profizmussal versenyeztek.

Elegáns étteremmé alakult át szerda délután a nagyterem a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában, ahol a tíz körasztalnál négy-négy vendég várta a hideg és meleg előételt, a főételt és a desszertet, illetve a hozzájuk illő borokat. Egymás után érkeztek a fogások, a meghívottak kellemesen elbeszélgettek a finom ételek és italok mellett, és aki mindenféle előzetes ismeret nélkül csöppent volna az eseményekbe, csupán a kezükben papírral és tollal járkáló, a terítéket és a felszolgáló fiatalokat szigorú szemmel figyelő úriemberek jelenléte láttán esett volna gondolkodóba: hová is érkezett?

Szigorú tekintetű zsűritagok

Eláruljuk: az V. Schnitta Sámuel Emlékversenyre, ahol a pincér zsűri tagjai hivatalból voltak szigorúak. Az volt a feladatuk, hogy a tanulók minden mozdulatát figyeljék és hogy a vacsora végén pontokra váltsák benyomásaikat. De nem csak ők értékeltek: a szakács- és cukrásztanulók munkája is górcső alá került, így alakult ki a végeredmény. Merthogy az étkezés csak a vendégeknek volt kellemes kikapcsolódás, az asztalokat megterítő, s a fogásokat felszolgáló pincérek, illetve az ételeket elkészítő szakácsok, illetve cukrászok számára ez a nap a munkáról, egészen pontosan a megmérettetésről szólt.

Üresen vitték vissza

Debrecen, Hajdúszoboszló, Csenger, Kisvárda, Nagykálló, Vásárosnamény és Nyíregyháza tíz intézményéből érkeztek csapatok, a fiatalok reggel hétkor kezdték a munkát a Sipkay konyháján. Az eszközfelismerés és a szakmai totó után húzták ki azt az eseményt, amire a díszebéd fogásait el kellett készíteniük. Sütöttek, főztek, tálaltak, majd jött a terítés, és közben a menükártyát is elkészítették. Amikor elkészültek, egy-egy adag ételt kitettek a főasztalra, egy-egy adagot kapott a szakmai zsűri kóstolásra, és következhetett a dísz­ebéd. Az, hogy melyik asztal melyik intézmény menüsorát kapta sorsolással dőlt el, és az biztos: nem lehetett okunk panaszra!

A hideg előételünk libamáj­pástétom volt lilahagyma lekvárral, hozzá langyos briós érkezett, majd következett a sütőtökkrémleves kelkáposztás csirkemellel, bacon chipsszel. Annyira finom volt mindkettő, hogy üresen vitték vissza tányérjainkat a pincértanulók, alkalmi asztaltársaságunk pedig egyetértett abban: már jól is laktunk. A tanulók folyamatosan kérdezgették, hogy ízletes-e az étel, kérünk-e sót vagy borsot, utántöltötték a poharunkat, egyszóval nem sok rossz szavunk lehetett rájuk. Mint ahogy a főételre sem: a nehezen kimondható rosé sertésszűzsült ízletes volt, harmóniában a vele tálalt jus-vel, brokkolis lasagne-val és fermentált gombákkal. A desszert megkoronázta a menüsort, a csokimousse a vörösboros málnakompóttal profi kezekre vall, mint ahogy az egész versenyről elmondható: a tanulók, rácáfolva a korukra, úgy versenyeztek, mintha több évtizedes rutinnal bíró szakemberek lennének. Az persze látszott, hogy izgulnak, de a mozdulataik arról is árulkodtak, hogy nagyon igyekeznek. Elszántságuk, hozzáállásuk minden kortársuk számára példa lehet: azért, hogy a lehető legjobban szerepeljenek, még a téli szünetben is gyakoroltak, a szabadidejüket is a felkészülésre áldozták.

Újravarrt terítők

Köszönet illeti az őket felkészítő oktatókat is, a verseny megszervezéséért pedig a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nyíregyházi regionális szervezetének, a Schnitta Sámuel MÉK Egyesületének és a Nyíregyházi Szakképzési Centrumnak jár a kalaplengetés. A Sipkayban hosszú hetek óta – kiváló házigazdaként, fantasztikus szakmai koordinációval – készültek az eseményre, de az asztalterítőket például a Wesselényi diákjai varrták meg – kétszer is. Amikor ugyanis elkészültek a körterítők és azokat az egyik iskolából a másikba vitték, megnyúlt az anyag. A terítők hosszabbak lettek, leértek a földig, a szabály szerint viszont csak addig kell érniük, hogy a vendég cipője még beférjen alá. Nem volt mit tenni, újra kellett varrni az összeset…

De ez az összképen nem rontott, sőt, a vendégek nagy része erről nem is tudott. Ők csak azt érzékelték, hogy az ebéd első percétől az utolsóig figyeltek rájuk, finom ételeket és italokat kaptak, ők voltak a főszereplők. Akárcsak a legelegánsabb éttermekben.

– SZA –


Eredmények

I. helyezett: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Bocskai István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. II. helyezett: Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma , Szakközépiskolája és Kollégiuma. III. helyezett: Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakközépiskolája. A legjobb pincér különdíj: Kovács László, Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Balogh Ferenc Gergő, Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi,Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. A legjobb szakács különdíj: Papp Antónia, Nagy Anikó Andrea – Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A legjobb cukrász különdíj: Fábián Hajnalka, Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.
hirdetés