A vérükben van a versenyzés

A legutóbbi nyírpazonyi verseny résztvevői
A legutóbbi nyírpazonyi verseny résztvevői
Nyírpazony, Mátészalka – A különböző foglalkozású embereket összeköti a horgászat szeretete.

Két csoportra oszthatjuk mostanában a horgászok nagy társadalmát. Vannak, akik annak reményében ülnek ki a vízpartra, hogy aznap vacsorára vagy másnap ebédre halat eszik a család, s vannak olyanok is, akik csak a megfogás élményéért, magáért a küzdelemért ragadnak botot, s ha partra hozták a zsákmányt, már engedik is vissza.

Ez utóbbi körbe tartozók azzal fokozzák az izgalmakat, hogy versenyt is rendeznek a maguk örömére, hiszen már csak ilyenek vagyunk: szeretjük a kihívásokat, szeretjük megmérettetni magunkat, valamennyiünkben ott él a magyaros virtus.

Vasárnap mindenki ráér

A Mátészalkán élő Horváth Tibor több évtizeden keresztül vett részt versenyeken, majd gondolt egy nagyot: az ezeken a rendezvényeken kialakult 25–30 fős baráti társaságnak versenyeket fog szervezni a horgászat és az együttlét öröméért. A gondolatot tett követte, s ez év áprilisában megrendezte az első versenyt, amelyet minden hónapban követett újabb versengés. A szeptemberi „rangadót” a napokban Nyírpazonyban, a Pazonyi Horgásztanyán rendezték meg.

– A sok-sok beszélgetés során egyértelművé vált, hogy a sporttársak szeretnének egy lazább, kötetlenebb versenyzést, s mivel az igény megvolt erre, úgy gondoltam, kezembe veszem a szervezést – mondta el érdeklődésünkre Horváth Tibor. – Egyébként nemzetközi versenyekről van szó, hiszen jönnek versenyzők Kárpátaljáról és a Partiumból is, míg a hazai résztvevők többek között Ópályit, Nagyecsedet, Petneházát, Nyírkarászt, Kisvárdát, Nyíregyházát és Mátészalkát képviselik. Különböző foglalkozású emberek találkoznak, s ami közös bennük, ami összeköti őket, az a horgászat és a versenyzés szeretete. Éppen ezért vasárnaponként szervezzük a találkozókat a Versenyzői Baráti Kör tagjai számára, hogy mindenki ráérjen. Ebben az évben az orosi, a demecseri, a nyírpazonyi tavakon rendeztük meg a versenyeket, jövőre szeretnénk ebbe a körbe bevonni más tavakat is, például a fehérgyarmati Balla-tavat. Nyolcórás versenyeket rendezünk, egy bottal és egy horoggal úszós vagy fenekezős készséggel bizonyíthatja mindenki az ügyességét. Nem titok, hogy van egy 4-5 fős mag, amely egy picivel többet tud a többieknél, az oda tartozók között szokott eldőlni az első hely kérdése. A szakmai tudás kiegyensúlyozottságát jelzi, hogy szinte mindig más a győztes.

KM-MML


Főszervezőből résztvevő

Horváth Tibor szerényen elhallgatta, hogy nemcsak szervező, hanem versenyző is. A sorsolások és a megnyitó gondolatok elhangzása után ő is kiül a tópartra, s várja a kapásokat. Azt nem tudjuk, hogy a versenyek szervezésekor milyen sokat tárgyal a szerencse istenasszonyával, de az tény, hogy ezen a legutóbbi nyírpazonyi versenyen az igen előkelő második helyet szerezte meg.

– Természetesen vigyázunk a halakra, mindenkinél van pontymatrac, és szakáll nélküli horgot használunk, valamint betartjuk a helyi házirendet is – mondta befejezésül a versenyző főszervező.
hirdetés