A viharos szél késleltette a befagyást

A morotva jege szerdán 12-13 centiméteres volt
A morotva jege szerdán 12-13 centiméteres volt - © Fotó: Borbély Mihály
Rakamaz – Ha enyhül az idő, akkor a part közelében törik fel a jeget.

A meleg szobában ülő horgászok aggódva gondolnak arra, vajon a mostani nagy hidegben, a befagyott tavakban és holtágakban mi van a halakkal.

Terepszemle a holtágnál

– Korai még a lékelésre gondolni, hiszen az egyesületünkhöz tartozó Nagy-Morotván csak három napja állt be teljesen a jég – mondta el érdeklődésünkre Borbély Mihály, a rakamazi Cormorán Sporthorgász és Természetvédő Egyesület elnöke. – Az elmúlt napok viharos szélfúvása nem engedte befagyni a tavat, ugyanakkor az eső és a szél felfrissítette a vizet. A sás és a nád mellett nincs annyira befagyva a víz, ott is oxigénhez juthat a hal.

– Mindennap kimegyek a morotvához és az Aranyosi-árokhoz, figyelem a jégréteg alakulását. Szerdán fúrást is végeztünk, a morotva jege 12-13 centiméteres volt, hó részlegesen található rajta. A lékelés egyelőre nem szükséges. Ha az időjárás két hét múlva sem enged fel, s ha rá lehet menni a jégre, akkor majd vágunk rajta léket, de ha enyhül az idő, akkor pedig a part közelében törjük fel a jeget – tette hozzá Borbély Mihály.

MML
hirdetés