A világ legnagyobb felbontású kamerájával működik a távcsőóriás

Washington, 2012. április 27., péntek (MTI) – A világ legnagyobb felbontású fényképezőgépével, 3,2 milliárd pixeles CCD kamerával működik majd a Chilében épülő hatalmas teljesítményű teleszkóp, az LSST.

A 8,4 méter átmérőjű tükrös távcső, a Large Synoptic Survey Telescope (nagy égboltfelmérő teleszkóp) építését, ha minden a tervek szerint halad, 2014-ben kezdik Chile északi részében, a 2682 méteres Cerro Pachón-hegy El Penón nevű csúcsán.

Az LSST az egész látható égboltot pásztázza végig minden héten, évente 6 millió gigabyte adatot “termelve”. Ez akkora mennyiségű adat, mintha egy “közönséges”, 8 megapixeles kamerával éjjelente 800 ezer felvételt készítenének, csak sokkal jobb minőségben. Érzékelője a 3,2 milliárd pixeles CCD kamera lesz, amelyet a SLAC (Stanford Lineáris Gyorsítóközpont) szakemberei tervezik majd. – olvasható a Space.com (http://www.space.com) és a PhysOrg (http://physorg.com) hírportálokon.

“Egy nagyon komplex műszerről van szó, amely 189 szenzorral és 3 tonnányi különböző alkatrészből áll” – magyarázta Nadine Kurita, az LSST-kamera projektmenedzsere.

Az LSST igen részletes felvételei segítségével a csillagászok sokkal többet megtudhatnak a sötét anyagról, a sötét energiáról, a Föld közelében “ólálkodó” aszteroidákról, valamint a Kuiper-övről, a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóövről.

Címkék: , ,hirdetés