Nagyvilág

2013.01.17. 14:43

Valóban rabszolga-robotok leszünk?

Új gyógyszert fejlesztettek ki a tudósok, ami simán kenterbe veri a koffeint, az amfetamint és a taurint. A Modafinil kifejezetten azért született, hogy tovább maradhassunk ébren. Mert ugye dolgozni jobb mint aludni?

Új gyógyszert fejlesztettek ki a tudósok, ami simán kenterbe veri a koffeint, az amfetamint és a taurint. A Modafinil kifejezetten azért született, hogy tovább maradhassunk ébren. Mert ugye dolgozni jobb mint aludni? A "nyóc óra munka, nyóc óra pihenés, nyóc óra szórakozás" nagyon nem hatékony, ha termelésről van szó. A legújabb találmányok iparba és a termelésbe ültetésbe sem hozott akkora javulást a hatékonyság terén, mint ahogy azt korábban jósolták, márpedig a profit kell, valamit ki kellett találni.

Az USA-ban például egy tanulmány szerint a nap 24 órájából átlagosan 7,6 órát alvással, 8,8-at munkával, 2,5 órát sporttal és szabadidős tevékenységgel, 1,1 órát ház körüli munkákkal, 1,1 órát evéssel, ivással, 1,2 más személyekkel és további 1,7 egyéb tevékenységgel töltünk. (Feltéve ha a dolgozó 25-45 éves, családos rétegbe tartozunk.)

Egyszóval túl sokat alszunk, ahhoz, hogy elég hatékonyak legyünk. Így aztán nem meglepő, hogy tudósok olyan bogyókkal kísérleteznek, mint például a Madafinil, ami jelentősen lerövidíti az alvásingerünket.

A dolog azonban sok kérdést vet fel, társadalmi, gazdasági és egészségügyi szempontból is, nem csoda ha jó páran szkeptikusak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!