SZON Sziréna

2016.09.13. 10:26

A határainkat védenék

Nyíregyháza - Megyénkben is nagyon sokan érdeklődnek a határvadászképzés iránt.

Nyíregyháza - Megyénkben is nagyon sokan érdeklődnek a határvadászképzés iránt.

Szeptember elseje óta több mint kétezren kértek tájékoztatást a határvadász bevetési osztályokba jelentkezés részleteiről. Az Országos Rendőr-főkapitányságon működő Országos Toborzó Központ tájékoztatása szerint eddig csaknem 3000 érdeklődőt tájékoztattak a pályázat részleteiről, országosan már 300-nál is több pályázatot adtak be.

Bármely rend­őri szervnél lehet a határvadászképzésre jelentkezni." Fedor Rita

– A hét végén a megyei rend­őr-főkapitányság (MRFK) toborzócsoportjai két helyszínen, Baktalórántházán és Máriapócson fogadták a képzés iránt érdeklődőket – tudtuk meg Fedor Ritától. Az MRFK sajtóreferense elmondta, a legtöbben a képzésről és a jelentkezés feltételeiről kérdezték a rendőröket, másokat a juttatások, a beosztásban ellátandó feladatok érdekelték.

– Kollégáink a helyszínen elmondták, hogy határvadásznak jelentkezhet az a 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki büntetlen elő­életű, magyarországi állandó lakóhellyel és legalább érettségi vizsgával rendelkezik. A leendő rendőrökre a jelentkezést követően egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálat, illetve fizikai állapotfelmérés vár, továbbá – hozzájárulásukkal – a kifogástalan életvitelüket is ellen­őrzik – sorolta Fedor Rita. Megtudtuk, a képzésre a felvétel felső korhatára a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt 10 évvel megelőző életkor, jelenleg 55 év.

Fél évig tanulnak

Az alkalmassági vizsgálat után a jelentkezők 6 hónapos képzésen vesznek részt, sikeres vizsga esetén őr-járőrtárs részszakképesítést szereznek. Az első 2 hónapban munkavállalóként rendvédelmet tanulnak, és bruttó 150 ezer forintos illetményt kapnak. A sikeres vizsga után hivatásos állományba kerülnek, és 12 hónapos próbaidővel, őrmesteri rendfokozattal a készenléti állományba nevezik ki őket. A harmadik hónaptól 220 300 forint bruttó illetményben részesülnek és pluszjuttatásokra (nyelvvizsgapótlék, cafeteria stb.) is jogosultak lesznek.

Többen arról érdeklődtek, hogy a képzés és a munkavégzés helye hol lesz. A jelentkezők létszámától függően, a leendő szolgálati hely körzetében kijelölt képzési helyszíneken tartják meg az oktatást – mondta Fedor Rita. A sikeres záróvizsgát követően a Készenléti Rendőrség budapesti, miskolci, nyírbátori, debreceni, orosházi, szegedi, kiskunhalasi, pécsi, kaposvári, nagykanizsai, szombathelyi, győri székhelyű osztályainál látják el feladataikat a friss határvadászok.

- KM-BM -


Állományban maradnak

A határvadászok elsősorban őrszolgálati, járőrszolgálati feladatot látnak majd el a járőrvezető mellett, de jogosultak lesznek önálló intézkedésre, elfogásra, igazoltathatnak és a törvényi keretek között fegyvert is használhatnak.

A migrációs nyomás megszűnése vagy enyhülése esetén a határvadászoknak nem kell leszerelniük, szolgálati feladataikat a későbbiekben is a Készenléti Rendőrség állományában látják el, amit a közvetlen elöljáró határoz meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!