A XV. Nyíregyházi Huszártalálkozón méltóságteljesen ünnepeltek

Akt.:
A XV. Nyíregyházi Huszártalálkozón méltóságteljesen ünnepeltek
© Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Illusztris vendéget köszönthettek a jubileumi huszártalálkozón az Országzászló téren: a napkori Juráncsik Antal is megtisztelte jelenlétével a katonai pompával kísért hagyományőrző rendezvényt. Az elismerő tapsot kapó száz éves Anti bácsi tisztán emlékszik a dátumra: 1940. december 2-án vonult be a seregbe. Jelenleg is testi, szellemi frissességnek örvend, bár ahogy mondta, „a kertemet művelem, de a bal lábam nem az igazi”.


Szóba került az emlékezők körében a Kelet-Magyarország szombati száma is, melyben Komiszár Dénes helytörténész írt gróf Csáky Károlyról (1873-1945), aki bár nem tartozik az ismert politikusok közé, tevékenysége meghatározó volt az első világháború utáni Szabolcs megyében. Egyperces néma csenddel emlékeztek az elhunyt bajtársakra A magyar huszár szobra mellett, amely Győrfi Sándor alkotása.

„Házunk előtt bólingató akácfa,
Bánatosan hull a fehér virága.
Fáj a szívem, édesanyám,
Éjjel-nappal gondolok a babámra,
Messze van a nyíregyházi kaszárnya”.

– Nyíregyháza egykor híres katonaváros és a huszárság fellegvára volt. A helyi települési értéktár bizottság méltán vette fel soraiba a nyíregyházi huszárt, nemrégiben pedig a magyar huszár hungarikum lett. A Jósa András Múzeumban állandó kiállítás tartja ébren a szellemiséget. De említhetem A négyes huszárok útját is, ami a közeli utcákkal méltó emléket őriz a fegyvernem képviselőinek – fejtegette dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere.
– Pótolhatatlan az a tudás, az az érzület, amit elődeink tanúsítottak a hazaszeretet terén. Ezt az értéket kell tovább hordozni. Nem akarok ünneprontó lenni, azonban tény, hogy sajnos, manapság egyre inkább újból erőteljesebb szerepet kap a honvédség, hiszen fenyegető a veszély világszerte – említette Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

„Küldöttem a galambomnak levelet.
Megírtam, hogy szolgált ő már eleget.
Jöjjön haza nemsokára, ne várja meg,
Hogy én menjek utána,
Messze van a nyíregyházi kaszárnya”.

– Elismeréssel és büszkeséggel tölt el, hogy jelen lehetek a jubileumi huszártalálkozón – jegyezte meg dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Nyíregyházán született, a megyében nőtt fel, tökéletesen képben van a helyi történésekkel. – Idestova tizenöt éve annak, hogy bezárt az utolsó helyi honvédségi laktanya. Ám a huszárság eszmeisége megmaradt. Nem mehet feledésbe az a cselekedet, amit az évszázadokon át elkövettek, védjegyük a bajtársiasság és a haza iránti szeretet. Ki ne hallott volna Simonyi óbesterről, Bercsényi Miklósról vagy éppen Kováts Mihályról, a híres huszárokról? Olyan példát adtak, melyet követnünk kell. Üzennek a ma katonáinak: legyenek bátrak, jellemezze őket a hősies kiállás.

KM
hirdetés