JEGYZET

2020.04.15. 06:30

Tervezgetés, ötletelés

Pajor-Gyulai László

Elérkezett az idő, amikorra a járvány törölte lassan az összes eredeti tervet. Versenyeket, bajnokságokat, futamokat, nemzetközi kupákat, tényleg, már szinte mindent. A sport most így belép a B tervek időszakába, amikor a vezetők arról gondolkodnak, hogyan lehetne menteni azt, ami egyáltalán még menthető.

Itthon a kosárlabdázók és a kézilabdázók befejezték a bajnoki küzdelmeket, úgy döntöttek, ami az idény rajtja óta történt, az nem lesz több mint szép vagy kevésbé szép emlék, de nincs bajnok, nincs kieső, olyan, mintha meg sem történt volna az a rengeteg forduló, amelyet a csapatok lejátszottak a koronavírus hódításáig.

Nemzetközi szinten ezt sokkal nehezebb kimondani, különösen a BL-ben és a topbajnokságokban, ahol irdatlan összegek mozognak, amikor a világ a normális kerékvágásban halad.

A kézilabdában a B terv az, hogy a szezonban eddig elért eredmények alapján kerülnének ki a férfi és a női kézilabda Bajnokok Ligája elhalasztott négyes döntőinek résztvevői, ami jó hír a nőknél a Győrnek, ugyancsak jó a férfiaknál a Veszprémnek, rossz viszont a Szegednek.

Egy másik elképzelés viszont lehetőséget adna a pályán elért kvalifikációra: ez egymeccses párharcot jelentene, méghozzá az előkelőbb helyen rangsorolt csapat otthonában, egy héttel a négyes döntő előtt. Míg azonban a nőknél csak egy, a férfiaknál még két kör van hátra a négyes döntőig, hacsak nem módosítanak a versenykiírásnak ezen a részén is.

Futballban a tervezgető döntéshozók éppen ott tartanak, hogy hogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga végjátékában semleges helyszínen rendezendő egymeccses párharcok dönthetnek a továbbjutók kilétéről, a fináléra pedig valamikor augusztus végén kerülhetne sor.

Angliában a Premier League hátralévő meccseit lényegében heti két fordulóval lezavarnák többek között a Wembley-ben, természetesen nézők nélkül, a csapatok pedig gyakorlatilag karanténban készülnének a következő mérkőzésekre.

Érthető ez a rengeteg erőfeszítés, ám túlságosan is érezhető rajtuk az izzadtság szaga.

Olyan időkben, ahol azt sem tudjuk, mit hoz a holnap vagy a jövő hét, kétségbeesett pótcselekvés újabb és újabb terveket szőni, az A után a B-t, majd jöhet a C, és így tovább.

Victor Montagliani, a FIFA egyik alelnöke ugyanakkor azt mondja, meg kell várni, mi lesz a nemzeti bajnokságokkal, és ha azok így vagy úgy befejeződnek, csak akkor érdemes beszélni arról, mi legyen a nemzetközi klub- és válogatott sorozatokkal.

Attól tartok, ez áll közelebb a józan észhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!