Aba Horváth István – voks, tervek

Letette az esküt a Debreceni Cigány Kisebbségi Önkormányzat
Letette az esküt a Debreceni Cigány Kisebbségi Önkormányzat
Debrecen – Aba Horváth István az október elsején megválasztott Debreceni Cigány Kisebbségi Önkormányzat legtöbb szavazatot kapott képviselője, és így az elnöke, egyben a megyei közgyűlés tagja.

Nem most kezdte: már az előző ciklusban is a megyeszékhelyi CKÖ elnöke volt.

Napló: Mennyien élnek cigány származásúak Debrecenben?

Aba Horváth István: Két évvel ezelőtt történt egy felmérés, akkor 10-12 ezer fő vallotta magát cigánynak.

Napló: Ehhez képest mindössze 535 ember szerepelt a választási jegyzékben…

A. H. I.: Roppant kevesen jelentkeztek be. Tavaly 150 ajánlást adtunk egyetemistáknak, főiskolásoknak ösztöndíjhoz, ezzel szemben ketten jelentkeztek. Az előítéletek még hatnak.

Napló: 259-en mentek el szavazni.

A. H. I.: Nehezen elérhetőek a szavazóink. Gyökér nélkül, hol itt; hol ott laknak, így azután nehezen is mozdíthatók. Sokan nincsenek oda bejelentkezve, ahol élnek és nehézséget okoz az utazás. A kisebbségi törvény egyébként nem hozta a kívánt eredményt: nem szüntette meg az „etnobizniszt”.

Napló: Öten indultak a Lungo Drom színeiben; öten, szinte azonos számú szavazattal alakítottak önkormányzatot. Furcsának is találhatnánk ezt a kiszámolt egyenlőséget.

A. H. I.: Jól megszerveztük magunkat. Ez arról szólt, hogy ki, hány embert tud megmozgatni. Tisztességesen csináltuk végig a kampányt: nem ígértünk pénzt és nem fenyegettünk senkit. Aki kérte, hogy menjünk érte kocsival, mert csak így tud szavazni, azért elmentünk. Az ellenfeleim egyébként megkerestek a választás előtt, de én fontosnak tartom, hogy kivel és hogyan tudok együttműködni.

Napló: Mi a legsürgősebb teendő a cigányok érdekében Debrecenben? Nincs elég szociális-, vagy krízislakás például. Egy korábbi, a Domokos Márton-kerti telepen végzett tanulmány pedig megállapította, hogy minden egyéb alapja a lakhatás.

A. H. I.: A szociális lakások építése a legsürgetőbb. Érzi ezt a város vezetése is, úgyhogy az elméleti megegyezés már megvan. A városban a telepen élők lakhatását kell gyorsan megoldani, és ezzel kapcsolatban már a közeljövőben lesznek híreink. Az előző közgyűlés pedig egy sürgősségi indítványt egyhangúlag szavazott meg augusztusban: ennek értelmében a város biztosítja a 30 milliós önrészt, és egy ingatlant roma szakképző iskola alapításához, egy norvég pályázat keretein belül.
hirdetés