Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről – Vándorkiállítás a Vasvári Pál Múzeumban

„Kocsira ládám,hegyibe párnám…”
„Kocsira ládám,hegyibe párnám…”
Nyírbátor – Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel nyílik időszaki kiállítás november 05-én csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban.

A Dobó István Vármúzeum gyűjteményében több tucat, ácsolt és asztalos készítette láda található. A legrégebbi darabok közel 250 évesek. A kiállítás időutazásra invitálja látogatóit. Ha megfejtjük és megértjük a ládák üzenetét évszázadokat tekinthetünk vissza az időben. Feltárul az ácsolt szekrény specialisták, háziiparosok és a „virágos asztalosok” által készített ládák készítés technikája, díszítése, területi elterjedése, használata. A cifra menyasszonyi láda az ágyvitel rítusában élte fénykorát, majd a ház és a lakberendezés változásával funkciója is megváltozott. A mesterségek örökségét Észak-Magyarországon a 19. század végétől a fajáték készítők, napjainkban népi iparművészek és a népművészet mesterei viszik tovább. Készítés technika, forma, tartalom, funkció a paraszti tárgykultúrában egy tőről fakadtak. A mesterek jól bevált tudásával igyekszünk rámutatni az alkotói munka örömére, a tárgyi és kulturális örökségünk jelenkori funkciójának megtalálására.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2015. november 05-én csütörtökön 17 órakor kerül sor. Az eseményen köszöntőt mond: Dr. Vinnai Győző, Országgyűlési képviselő a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja, valamint Berecz Mátyás az egri Dobó István Vármúzeum múzeumigazgatója. A vándorkiállítás a 2016.január közepéig tekinthető meg a múzeum főépületének időszakos kiállítótermében, nyitvatartási időben, múzeumi belépővel.

– Balogh Tamás, Közművelődési és Sajtóreferens, Vasvári Pál Múzeum –
hirdetés