“Adáshiba”: nem a patikákban

Még tesztelés alatt áll a rendszer, amellyel ellenőrizni lehetne a ,,közgyógyra” való jogosultságot. közgyógyellátás (hatályos) [.pdf – 59KB]

Júliustól csak azok a patikák adhatnak ki tb-támogatott gyógyszereket, amelyek elektronikus összeköttetésben állnak az egészségbiztosító adatbázisával. A cél az lenne, hogy a közgyógyellátottak jogosultságát ellenőrizhessék, ám a többszáz millió forintba kerülő mobil-kommunikációs rendszer nem működik mindenhol. Megyénkben eddig főleg Zemplén térségében jelentkeztek gondok a műholdas (GPS) rendszerben – tudtuk meg Tantó Miklóstól, a gyógyszerészkamara megyei elnökétől.

Kettős ok

– Miképp a térerőfüggő mobiltelefonok sem mindenütt működnek egyenletesen mindenütt az országban, az új rendszerben is tapasztalhatók kimaradozások, akadozások, márpedig erről nem a patikusok tehetnek. A kapcsolat kiépítésének ezen felül több helyütt akadálya, hogy a gyógyszertárak hardvere frissítésre szorul, s főként a kisebb forgalmúak esetében  nem biztos, hogy a milliós fejlesztésre felvett hitelt ki lehet gazdálkodni – részletezte az elnök. Tisztázta: a gyógyszerészek elfogadják, hogy az OEP ellenőrizni akarja a tb-kasszából kikerülő pénz felhasználását, de csak akkor látják bevezethetőnek az ellenőrzés újfajta módszerét, ha az működőképes.

– Ne kerülhessenek emiatt hátrányba sem a betegek, sem pedig a patikusok! Az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyt is veszélyeztetve látjuk, ezért az állampolgári jogok biztosától is állásfoglalást kértünk ez ügyben. Válasz még nem érkezett a beadványunkra.

SzK
hirdetés