Add a szíved, add a mosolyod! – Együtt sétáltak az autistákért Kisvárdán

Akt.:
Add a szíved, add a mosolyod! – Együtt sétáltak az autistákért Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péterné
Kisvárda – „Autista vagyok nem beteg. Különleges vagyok, nem különc. Más, de nem kevesebb. Az autizmus nem választás kérdése, de arról te döntesz, hogy elfogadsz engem!”

Kisvárda – A Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása és a Vári Emil Általános Iskola Kossuth Lajos Tagintézmény Várday István úti Telephelyének ellátottjai, diákjai és munkatársai az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megrendezték figyelemfelhívó sétájukat abból a célból, hogy ráirányítsák a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élőkre. A séta résztvevőit a Városháza előtt Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere és munkatársai fogadták. Valamennyi résztvevő kékszalagos kitűzőt viselt.

A mai napon az óvodák, az iskolák gyerekei az óvó nénikkel és a tanító nénikkel együtt sokan vettek részt, a csoporthoz spontán csatlakozókkal délelőtt fél 11–re a Városháza elé érkeztek. Dionné Dócs Mária, a Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátásának szakmai egységvezetője köszöntötte a résztvevőket.

–Örülök annak, hogy ilyen sok gyerek –mondta többek között beszédében Dionné Dócs Mária– és felnőtt vesz körül minket, mert meggyőződésem, hogy az általánostól, a megszokottól való eltérés elfogadása szükséges. De ezért is örülök, mert vallom, hogy az ilyen rendezvénynek is komoly közösségépítő és közösség megtartó ereje van városunkban.

Majd szólt arról is, hogy az autizmus egy fejlődési zavar, melynek sokféle fejlesztési módja van, amely segíti a képességek kibontakoztatását.

A kék fáklya csodás virágai

Leleszi Tibor polgármester többek között a következőket fogalmazta meg: – Ők számunkra a szeretet és az elfogadás kék fáklyának csodás virágai. Mely mikor kinyílik, feledteti szemlélőjével a virágba borulás előtti nehézkes rügyfakadást. Én mindig érzem a szeretetüket! Én mindig várom a velük történő találkozást! Mert fontosak vagytok nekem! Mert fontosak vagytok nekünk, hiszen nélkületek kevesebbek lennénk, úgy érzem! Boldog vagyok, ha látlak Titeket és boldog, ha megölelhetlek benneteket!

A polgármester köszöntőjét követően Molnár Károlyné Farkas Szílvia szülő, édesanya érzékeltette a leghitelesebben, hogy mi is az autizmus. Mondandójának végén pedig a séta felhívásában szereplő címmel zárta gondolatait. „Add a szíved, add a mosolyod”!

Sokszínű kulturális műsor

A rövid kulturális programban, autista gyerekek léptek fel. Így Nagy Szabolcs és Barta Zsolt zongorázott, felkészítőjük Dr. Gulácsi Turi Erika Erzsébet volt. Könnyeket csal a felnőtt résztvevők körében Bessenyei Gábor a Nappali Ellátás ellátottja József Attila: Mama című versének előadásával.

A Szent György Görögkatolikus Általános Iskola énekkara –akik az érkezőket is köszöntötték– a Tavaszi szél vizet áraszt című gyönyörű népdalt énekelték el Dr. Pappné Petrasevits Anasztázia igazgató asszony betanításával és vezényletével. Az előadást követően az énekkar és a sétán résztvevők együtt énekelték újra a dalt, ezzel is kifejezve azt, hogy mindannyian mások vagyunk, de egyben–másban hasonlítunk.

Közös vezényszóra emelkedtek a magasba a kék lufik. Majd az Alma együttes „Mutasd meg!” Című dalára, a flash mob /villámcsődület/ és a közös éneklésben résztvevők közös táncával zárult a nap eseménye.

A szervezők megköszönték minden, a program sikerében közreműködőknek az együtt működést, aki hisz abban, hogy őszinte, tiszta szívvel egymás felé fordulva, egymást elfogadva közösen tehetjük szebbé, színesebbé a világot.

 

– Vincze Péter –

Címkék: ,hirdetés