Áder János a Szilícium-völgyi magyar kutatók és az anyaországiak együttműködését szorgalmazta

San Francisco, 2018. szeptember 12. Áder János köztársasági elnök (b2) felesége, Herczegh Anita (b) társaságában kérdést tesz fel Stephen Ciesinskinek, az SRI International kutatásfejlesztő cég elnökének (háttal) a cégvezető előadásával kapcsolatban a vállalat központjában, San Franciscóban 2018. szeptember 12-én.
San Francisco, 2018. szeptember 12. Áder János köztársasági elnök (b2) felesége, Herczegh Anita (b) társaságában kérdést tesz fel Stephen Ciesinskinek, az SRI International kutatásfejlesztő cég elnökének (háttal) a cégvezető előadásával kapcsolatban a vállalat központjában, San Franciscóban 2018. szeptember 12-én. - © MTI Fotó: Bruzák Noémi
San Francisco – A kaliforniai Szilícium-völgyben dolgozó magyar kutatók és az egyre erősödő magyarországi digitális gazdaság együttműködése mindkét fél javát szolgálhatja – mondta Áder János államfő szerdán az egyesült államokbeli Redwood City-ben.

Az államfő kaliforniai látogatása keretében a San Franciscó-i és környékbeli magyarság képviselőivel találkozott: többek között a Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság vezetőivel, a helyi Magyar Katolikus Misszió, a Magyar Református Egyház, valamint a San Franciscó-i Magyar Cserkészet és Iskola képviselőivel.

Az államfő fontosnak nevezte a kaliforniai magyar kutatók szervezetének kezdeményezéseit, amelyekkel segítik az anyaországi kollégáikat, de rámutatott arra is: a magyar kutatókat tömörítő Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság építhet a hazai digitális gazdaság erősödésére. Lakosságarányosan Európában Magyarország ugyanis a második legnagyobb a digitális gazdaság által előállított értéket és a foglalkoztatottak számát tekintve.

A köztársasági elnök a kaliforniai kutatók figyelmébe ajánlotta a hazai Lendület-programot, amelynek célja, hogy megfelelő kutatási környezetet biztosítva csábítsa haza a külföldön élő fiatal tudósokat.

Az együttműködésben rejlő lehetőségeket Szabó Csaba, a tudományos társaság elnöke is megerősítette, hangsúlyozva: nemrég alakult szervezetük arra törekszik, hogy a hídszerepet töltsön be az anyaországgal.

Magyari-Köpe Gábor, a San Francisco és Környéke Magyar Református Egyház lelkipásztora arról számolt be, hogy az észak-kaliforniai magyarság célja egy új magyar ház létrehozása, amely nemcsak az egyházközösséget, hanem más helyi szervezeteket, illetve a magyarországi kapcsolattartást is segíthetné.

Az államfő a találkozót megelőzően kaliforniai innovációs cégeket látogatott meg: a Stanford Research Institute International kutatóintézetet, valamint a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a jövőbe mutató technológiai vívmányokkal foglalkozó részlegét, a Google X-et.

Az SRI International kutatóintézetben egyebek mellett a szén-dioxid megkötésének lehetőségeivel kapcsolatos kutatások eredményeit ismertették az intézet vezetői.

A környezet védelmét szolgáló fejlesztések a kutatók feladatai, az újszerű megoldások minél gyorsabb megtalálása után azonban a politikusok felelőssége lesz azok alkalmazása – mondta Áder János, arra bíztatva a fejlesztőket, hogy minél előbb álljanak elő a gyakorlati megoldásokkal.

A kaliforniai Menlo Parkban, az egykor a Stanford Egyetem kutatóinézeteként létrejött, majd önállósult intézmény számos területen, egyebek mellett az informatikában, az orvostechnikában, az űrtudományban vagy a robotikában segíti az alapkutatásokat abban, hogy a fejlesztések termékké válhassanak – ismertette Stephen Ciesinski, az SRI Intenal elnöke.

Az 1946-ban alapított, mára több mint kétezer embert, főleg fejlesztőket alkalmazó intézet évente 500 millió dolláros árbevétellel rendelkezik. Nekik köszönhető a számítógépes egér kifejlesztése, de részt vettek az internet megalkotásában is. Az elnök a fejlesztéseik közül kiemelte például azt a távműtétek végzésére használható, da Vinci nevű robotot, amely nemcsak a távolságot segít leküzdeni az orvos és a betegek között, de képes az emberi kéznél precízebb munkát végezni.

Ahogy arról Szabó Csaba az SRI International üzletfejlesztési vezetőjeként beszámolt, az intézet a kutatások társadalmi hasznosságát helyezi előtérbe, hiszen a politikusok is a hasznosítható találmányokat karolhatják fel.

– MTI –
hirdetés