Áder: közös világunk akadályait emberséggel, odafigyeléssel, egymást segítve tudjuk legyőzni

Akt.:
Budapest, 2018. október 15. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a fehér bot nemzetközi napja alkalmából a 100 éves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában tartott rendezvényen 2018. október 15-én.
Budapest, 2018. október 15. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a fehér bot nemzetközi napja alkalmából a 100 éves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában tartott rendezvényen 2018. október 15-én. - © MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest – Közös világunk akadályait emberséggel, odafigyeléssel, egymást segítve tudjuk legyőzni – mondta a köztársasági elnök a százéves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában tett hétfői látogatásán.

Áder János – aki a centenáriumi év fővédnöke – azt is mondta, hogy Braille szerint ezt a társadalmi egyenlőséget egyedül a kommunikáció útján lehet elérni. Az államfő szerint Braille a korlátokat adottságnak vette, és olyan eszközöket keresett, amelyek átsegítették a korlátokon.

Élettörténetében talán nem a végeredmény, a ma is széles körben használt Braille-írás kifejlesztése a legfontosabb tanulság, hanem az elszántság – fűzte hozzá Áder János.

A világot úgy kell alakítanunk magunk körül, hogy abban boldogulni lehessen azoknak is, akiknek ez a világ a másik arcát mutatja – fogalmazott Áder János.

Felidézte, hogy az MVGYOSZ immár száz éve szolgálja a kommunikációt vakok és látók között, a szövetségnek ma már 22 egyesülete és 14 ezer tagja van. A szervezet azért jött létre egykor, hogy a látássérültek méltó életet élhessenek, tehetségük szerint tanulhassanak, a megszerzett tudással hasznos munkát végezhessenek, éppen úgy, mint bárki más – mondta az államfő.

Áder János beszéde után átadták a látássérültekért végzett kiemelkedő társadalmi munka elismeréseként az MVGYOSZ által adományozható Louis Braille emlékérmeket.

ader2Áder János köztársasági elnök (j2), felesége, Herczegh Anita (b), Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke (b2) és Nagyné Berke Mónika, a Távszem projekt vezetője (j) a 100 éves MVGYOSZ székházában a fehér bot nemzetközi napja alkalmából Kádár Nagy Lajos látássérült képzőművész kisplasztikáiból rendezett kiállításon 2018. október 15-én | MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ünnepség részeként délelőtt százan vehettek át centenáriumi emlékplakettet, és kiállítás nyílt a szervezet elmúlt 100 évéből összegyűjtött relikviákból, valamint Kádár Nagy Lajos Holló László-díjas látássérült képzőművész kisplasztikáiból.

Az évforduló alkalmából a héten több program – könyvbemutató, monodrámai előadás és vakvezető kutyás bemutató – is várja az érdeklődőket.

– MTI –
hirdetés