Áder Prágában – Magyarország kész segítséget nyújtani a csehországi magyar szervezeteknek

Akt.:
Prága, 2017. december 6. Áder János köztársasági elnök (j) találkozója Radek Vondrácekkel, a cseh képviselőház elnökével (j2) prágai hivatalában 2017. december 5-én.
Prága, 2017. december 6. Áder János köztársasági elnök (j) találkozója Radek Vondrácekkel, a cseh képviselőház elnökével (j2) prágai hivatalában 2017. december 5-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Prága – Magyarország kész minden szükséges segítséget megadni a csehországi magyar szervezeteknek tevékenységükhöz – jelentette ki Áder János magyar államfő kedden délután Prágában, amikor a magyar nagykövetségen kötetlen beszélgetést folytatott a csehországi magyar szervezetek képviselőivel.

“Lehetőségeinkhez képest minden segítséget megadunk tevékenységük folytatásához, amennyiben ezt igényelni fogják” – mondta Áder János, miután meghallgatta a legfontosabb csehországi magyar szervezetek és a prágai, valamint a brünni (Brno) magyar diákklubok vezetőinek beszámolóit munkájukról. Az elnök, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Prágába, elismeréssel méltatta a csehországi magyar szervezetek munkáját.

Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) országos elnöke kifejtette: a CSMMSZ a legnagyobb, és egyetlen országos magyar szervezet Csehországban. Az 1990-ben alakult szövetségnek jelenleg már az ország hét régiójában vannak aktív helyi egyesületei, és 25 éve jelenteni meg a Prágai Tükör című népszerű folyóiratot.

Kocsis László, az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért elnöke elmondta: a szervezet két éve alakult, s azóta sikeres konferenciákat szervezett Esterházy János életéről és munkásságáról. A szervezet szeretne hozzájárulni a felvidéki magyarság egykori vezetőjének rehabilitálásához.

Az 1957 óta működő prágai Ady Endre Diákkör (AED), illetve az 1969-ben alakult brünni Kazinczy Ferenc Diákklub (Kafedik) legfőbb célja, hogy magyar nyelvű társadalmi és kulturális lehetőségeket biztosítson a csehországban tanuló felvidéki magyar egyetemistáknak és főiskolásoknak. Az AED és a Kafedik tevékenységéről a klubok elnökei Tari Dávid, illetve Bógyi Csilla számoltak be.

A találkozón Herczegh Anita, a magyar államfő felesége és Boros Miklós prágai magyar nagykövet is részt vett.

– MTI –
hirdetés