Áder Szlovéniában – Az államfő első világháborús emlékhelyeket keresett fel

Áder János köztársasági elnök (j) és Borut Pahor szlovén államfő a szlovén-magyar barátság padján az avató napján a ljubljanai várban 2018. október 19-én.
Áder János köztársasági elnök (j) és Borut Pahor szlovén államfő a szlovén-magyar barátság padján az avató napján a ljubljanai várban 2018. október 19-én. - © Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Kobarid – Áder János köztársasági elnök első világháborús emlékhelyeket keresett fel szlovéniai látogatásának második napján, szombaton.


A magyar államfő a szlovéniai Tolminban katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el az osztrák-magyar katonai temetőben.

Az 1916-ban létesített temető a Vogel és a Krn hegyek közötti területért folytatott csatában elhunyt katonák nyughelye. A temető közepén található emlékmű az Osztrák-Magyar Császári és Királyi 30. Gyalogos Ezred elesett katonáinak állít emléket. A temetőben a sírokat egyszerű beton sírkő, fejfa vagy kereszt jelöli.

A magyar államfő ezután a javorcai Szentlélek-kápolnához látogatott. A Júliai-Alpokban található Polog-hegy alatt álló templom építése szoros kapcsolatban áll az Isonzó-front véres eseményeivel, ugyanis az épületet az itt szolgáló osztrák-magyar 3. hegyidandár katonái saját kezükkel és önkéntes hozzájárulások segítségével emelték 1916-ban.

A kápolnában kinyitható tölgyfatáblák őrzik a hegyidandár 2564 elesett katonája nevét, akik 1915 és 1917 között haltak hősi halált. A táblákon magyar, cseh, szlovák, horvát, román és osztrák nemzetiségű katonák nevei szerepelnek.

Áder János Kobaridban szombaton ismét találkozott Borut Pahor szlovén államfővel és együtt megtekintették az első világháborús múzeumot. A múzeumban az isonzói csaták – főként a caporettói ütközet – történetét is felidézték.

– MTI –
hirdetés