Adófizető automaták?

Nem vagyok viccelődős kedvemben, amikor ezeket a sorokat írom, a téma egyébként is túl komoly ahhoz, hogy mosolyogjunk fölötte. Szerintem nem vetekszik az egykori angol ipari forradalommal (ami sok jót adott az emberiségnek), sőt ellenkezőleg: komoly veszélyt okozhat az egész világnak. Angyal Sándor írása.

Ijesztően nőtt a munkanélküliség sok országban, aminek a szakértők szerint legfőbb oka, hogy egyre több okosautomata veszi ki az emberek kezéből a munkadarabot, és milliméter pontossággal készíti el a termékek alkatrészeit. (Igaz, az utóbbi időben több helyütt munkaerőhiány is jelentkezik, mert a jó szakemberek magasabb jövedelemért otthagyták a szülőhazájukat, de ez most itt nem oszt, nem szoroz.) Az a bökkenő az embereket kiváltó automatáknál, hogy míg a kétkezűek után a munkáltatók adóznak, s maguk a szalagnál dolgozók sem ússzák meg enélkül, addig az automata – bocsánat a hasonlatért – e téren a füle botját sem mozdítja. Az automata „munkás” azt sem tudja, mi az a személyi jövedelemadó vagy a nyugdíjjárulék, „őt” csak beprogramozzák, és teszi a dolgát. Nem nehéz elképzelni, hová vezethet az automatizálás világméretűvé válása. Lelki szemeink előtt máris megjelennek a munkanélküli emberek milliói, amihez képest a mostani migránsroham csupán enyhe fuvallat.

Igen ám, de a technika fejlődését nem lehet leállítani, mind teljesebbé válik az automatizálás, ami magával hozza a fentebb említetteket. Egyesek felvetik az automaták megadóztatását, hogy ne hiányozzanak a források például a költségvetésben, s hogy 20–30 év múlva is tudjanak nyugdíjat fizetni az idős embereknek. Szerintem jelenleg az illetékesek sem tudják, mitévők legyenek.

Angyal Sándor
hirdetés