Adók, létszámleépítés

Nem ért végére a tervezeteknek, így keddi ülésén folytatja a kormány a költségvetés kiigazításához szükséges jogszabályok tárgyalását. Hétfőn ugyanakkor a többi között már döntés született arról, hogy szeptembertől életbe lép a szolidaritási, az árfolyam-és nyereség adó.

A hétfői kormánydöntés értelmében 20 százalékkal csökken a minisztériumi dolgozók, 62 százalékkal az állami vezetők száma. Ha az ellenzék is támogatja a javaslatot 298-ban maximálná a kormány a parlamenti képviselők számát.

A kormány hétfői ülésén döntött arról is, hogy 42.1 milliárd forintot zárol a minisztériumok számára meghatározott keretből – jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán. Arról, hogy pontosan mire költ kevesebbet egy-egy tárca, a következő napokban lesz egyeztetés a Pénzügyminisztérium és a tárcák között. A jövőben az államtitkárok száma 42-ről 16-ra, a szakállamtitkároké 92-ről 51-re, a főosztályvezetők létszáma pedig 426-ról 230 csökken és több mint 300-al kevesebb szolgálati gépkocsi áll majd rendelkezésre.

Gál J. Zoltán beszélt arról is, hogy az egyszeri 30 százalékos gáráremelésen kívül nem várható újabb drágulás idén, ez egyébként számításaik szerint egy 60 négyzetméteres lakás esetén 1600 forinttal növeli majd a számlát havonta.

Évente 25 milliárd forintos bevételre számít a kormány abból a 20 százalékos járadékból, amelyet a jövőben a pénzügyi vállalatoknak kell fizetniük a kamattámogatások után. Ennek határideje minden évben decmber 20-a lesz.

Már szeptember 1-től életbe lép az árfolyam -és nyereség adó, ezt a közteerhet csak azoknak nem kell majd fizetniük, akik nyugdíj-előtakarékossági számlát vezetnek, vagy pénzüket lakás takarékpénztárban gyűjtik.

A kormány hétfői ülésén 20 százalékban határozta meg a házi pénztár adó mértékét, ezt azoknak kell megfizetniük, akik napi készpénzáró egyenlegük kétszeresenél többet tartanak maguknál.

Ugyancsak szeptembertől lép életbe szolidaritási adó is. A magánszemélyeknek 4 százalékos közterhet kell fieztniük 6 millió 50 ezer forint feletti jövedelmük után, míg a társaságoknál a teljes adóalapra vonatkozik majd a szabályozás.

A kormány hétfői ülésén határozott arról is, hogy 10 ezer ember vagyonosodási vizsgálatát végzi el az Apeh jövőre. A hatóság a vám-és pénzügyőrséggel már el is kezdte a felkészülést a vizsgálatra. Ellenőrzésre azok számíthatnak, akik a hivatal szerint magasabb életszínvonalon élnek, mint amit bevallanak. Őket úgy fogják kiválasztani, hogy az Apeh összeveti adóbevallásaikat olyan adatokkal, mint például az illetékhivatal ingatlan vásárlási jegyzéke.
hirdetés