Adományból, a GYEK-nek is

Több mint 38 millió forint értékű gép-műszer adományt adott át három kórház képviselőjének a Gyermekrák Alapítvány elnöke hétfőn Budapesten.

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika sebészeti osztálya sebészeti képerősítőt, a Szent Rókus Kórház egy ultrahangkészülékhez tartozó vizsgálófejet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatóközpont Gyermekegészségügyi Központjának gyermeksebészeti osztálya pedig egy sebészeti operációs endoszkópot kapott képarchiváló rendszerrel.

Az átadáson Balogh István, az alapítvány elnöke elmondta: a műszerek megvásárlásához szükséges 38,5 millió forintot a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából és egyéb adományokból gyűjtötték össze. Hozzátette: az alapítványhoz csaknem 800 millió forint értékben nyújtottak be műszervásárlási igényt különböző kórházak. Emellett a civil szervezet 675 gyermek gyógyulásához nyújt rendszeres anyagi támogatást.

Napokon belül

A GYEK gyermeksebészetén évente több mint 2 ezer műtétet végeznek gyermekeken. Az osztályvezető főorvost a budapesti átadási ceremóniát követően telefonon értük utol. Elmondta, a Gyermekrák Alapítványtól kapott endoszkóp és a képarchiváló rendszer együtt mintegy 10 millió forint értéket képvisel. Az új endoszkóppal a beavatkozások jóval biztonságosabbá válhatnak, kisebb lesz a gyermekek műtéttel járó terhelése is.

A képarchiváló rendszer révén összehasonlíthatóvá válik a műtét előtti és a műtét utáni állapot, jobban felmérhető lesz a daganatos betegeknél a kemoterápiás kezelés hatása, a műtéti képeket össze lehet mérni a vizsgálati eredményekkel, s a képek továbbításával akár külföldi szakemberekkel is lehet konzultálni egy-egy esetről. Az itteni ünnepélyes átadás néhány napon belül megtörténik, utána az adományok ,,munkába is állnak”.
hirdetés