Afrikai sertéspestis – Agrárkamara: biztonságos a magyar sertéshús

Afrikai sertéspestis – Agrárkamara: biztonságos a magyar sertéshús
© Illusztráció: Pixabay
Budapest – Az afrikai sertéspestis megjelenése után is biztonságos a magyar sertéshús, mivel a szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt kizárt a fertőzés, ráadásul az emberre egyébként veszélytelen vírust csak vaddisznókban mutatták ki – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hangsúlyozták, hogy a magyarországi állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió előírásainak megfelelő állategészségügyi felügyelet alatt állnak. A vírusmentesség fenntartása ugyanakkor nemzetgazdasági érdek, ezért az elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznókról és sertésekről mielőbb értesíteni kell az illetékes állatorvost – írták. A közlemény szerint a kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért arra kérik az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be.

Az agrárkamara a partnerszervezetek bevonásával és velük együttműködésben mindent elkövet az állattartók és húsfeldolgozók működőképességének megőrzése, veszteségeik csökkentése érdekében – olvasható a közleményben. A vírus elleni védekezést a NAK portálján elérhető tájékoztató is segíti.

– MTI –


Budapest - Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma szombaton, a fertőzött tetemet Heves megyéből szállították be vizsgálatra a hatósághoz. A Nébih hétfői tájékoztatása szerint az állategészségügyi szakemberek hal...








hirdetés