Agrárbéke sok munkával

Az ország minden pontjáról érkezett választmányi és elnökségi tagok előtt értékelt a MAGOSZ vezetősége.
Az ország minden pontjáról érkezett választmányi és elnökségi tagok előtt értékelt a MAGOSZ vezetősége. - © Fotó: a szerző
Balkány – A mezőgazdaság kivitele csak az elmúlt évben 22 %-kal növekedett – hangzott el a MAGOSZ balkányi elnökségi ülésén.

Nem változott a célunk: 80 %-ban önálló családi gazdaságokra, és 20 %-ban nagyvállalati kategóriába tartozó gazdaságokra épülő mezőgazdasági termelés fejlesztésében látjuk a magyar agrárjövőt – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke szombaton Balkányban. Jakab István a szövetség évzáró, egyben évértékelő ünnepi elnökségi és választmányi ülésén az elmúlt esztendőben végzett munkát a kormányzati ciklusba ágyazva vette számba.

– Az elmúlt szűk négy év alatta az agrárágazat 4,6 milliárd forintos exportja 8,2 milliárd forintra növekedett úgy, hogy közben az import alig változott. Külön öröm, hogy az élénkülő kivitel a magasabban feldolgozott, tehát nagyobb hozzáadott értékű termékekre épít – emelt ki egyet az ágazat eredményeiből Jakab István.

A MAGOSZ érdekképviseleti erejét több területről hozott példával érzékeltette, ilyen a Magyar Nemzeti Bank őstermelőkre is kiterjesztett Növekedési Hitel Programja, mely révén a gazdák 2,5 százalékos kamat mellett juthatnak hitelhez. Komoly garanciákkal ismeri el a magyar gazdálkodók elsőbbségét a földtörvény, vagy említhető a sertésprogram, amely a magyar fajtahasználat térnyerését segíti elő.

– A kormány, azon belül az agrárkormányzat minden döntésének előkészítéséhez partnerként vonta és vonja be a mezőgazdaság szereplőit, legyen azok MAGOSZ vagy agrárgazdasági kamarai tagok, termelők vagy feldolgozók. Ez a megegyezésre törekvés nyugodt hátteret teremtett az agrártársadalom közös érdekeit szem előtt tartó munkához. Ez megmutatkozik a magyar termőföld védelmében és hasznosításában, a zsebszerződések elleni küzdelemben, vagy épp hazánk GMO-mentességének megőrzésében – értékelt dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a MAGOSZ szövetségi igazgatója.

KM-NyZs
hirdetés