Agrárjövő az üzemanyagtankban

Agrárjövő az üzemanyagtankban
A Hajdúsámsonban jövőre felépülő üzem évi 370 ezer tonna bioetanolt termel majd.

A hazánkban keletkező évi 15 millió tonna gabonából 1 millió tonna takarmánybúza feldolgozásával 370 ezer tonna – természetes üzemanyagként használható – bioetanolt, valamint melléktermékként ugyanannyi állati takarmányt és talajerő-utánpótlásra alkalmas anyagot állít majd elő 2008 első negyedévétől kezdve az az üzem, amelyet közel 64 milliárd forint értékű beruházás keretében a jövő esztendőben építenek fel Hajdúsámsonban.

A bioetanol-üzem beruházását az Egyesült Államok-beli CSLM Group finanszírozza, s a befektetői csoportnak rajta kívül svájci, német, szerb és magyar résztvevői vannak. A csoportot a budapesti székhelyű BioTech-Energy Kft. képviseli.

Világelső technológia

A bioetanol-üzem várhatóan 140 embernek ad majd közvetlenül munkát, beszállítóként pedig 1000-1100-nak. A búzatermelők – akikkel még ebben az évben megkezdik a szerződések aláírását – 100 kilométer átmérőjű körzetből szállíthatnak majd az üzembe alapanyagot.

Az ezen a téren a világ élvonalába tartozó német berendezésekkel felszerelendő üzem megfelel majd a legszigorúbb európai uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak. A gyártelepen egyszerre összesen 400 ezer tonna búza tárolására lesz lehetőség. A termény a silókból két malomba kerül, majd az őrlemény az erjesztőbe. A keményítő kioldását követően desztillálják az anyagot, melynek során bioetanol keletkezik s úgynevezett szesziszap marad vissza. Ez utóbbi szárítmánya állati takarmányként, illetve talajerő-utánpótlásra használható. A gyártási folyamat során keletkező gázokat, gőzöket a telep energiaellátását biztosító gázturbinás erőműben hasznosítják majd.

Szervezéssel segítik

A beruházást bemutató Hajdúsámsonban rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára többek közt elmondta: bár a kormány anyagilag nem támogatja a beruházást, de a megvalósítást kormányzati és önkormányzati szervezőmunkával segíti.

P.Cs.
hirdetés