Ahány ország, annyi szokás

Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: Femcafe
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Bab és lencse: kerekké teszik az évet, boldogsággal fűszerezve.

Ami nálunk a virsli és a sült malac, az az olaszoknál – mi lenne más? – a spagetti, a makaróni, vagy más hosszú tészta, ami a hosszú, egészséges élet szimbóluma. Szilveszter éjjel feltálalják az Emillia – Romagnából származó cotechino szeletelt kolbászt lencsével. Az olaszok úgy tartják, hogy ez az étel szimbolizálja a jólétet és a jó szerencsét – ebben nem különbözünk Itália népétől.

Kolbász és lencse – ez az olasz menü Kolbász és lencse – ez az olasz menü ©

A németek savanyú káposztát fogyasztanak, hogy az gazdagságot és minden jót hozzon az új esztendőre. Az a szólás járja, hogy „Olyan boldogok és gazdagok legyünk, mint amennyi káposzta van a lábasban”. A hosszúra vágott káposztacsíkok szimbolizálják a hosszú életet.

Amikor éjfélt üt az óra, a spanyol emberek tizenkét szem szőlőt esznek minden egyes harangszóra, ez a tizenkét hónapot szimbolizálja, és a záloga annak, hogy egész évben szerencséjük legyen.

A görögök újévkor egy speciális kenyeret sütnek, amelybe utólag egy érmét rejtenek. Aki felszolgáláskor megtalálja az érmét, az egész évben szerencsés lesz. Régen arany, majd ezüst érmét rejtettek a kenyérbe még sütés előtt, ma már megelégszenek az euróval.

A heringet, ezüstös színe miatt nagyon sok nemzet fogyasztja pácolva éjfélkor, hogy szerencsét hozzon az újévre. Lengyelország bővelkedik heringben, sokan a sós heringet tejszínes szósszal, mások pedig hagymásan készítik el. A különleges elkészítési módját Sledzie Marynowanenak hívják: ilyenkor 24 órán át sózott vízben áztatják, majd egymásra pakolva hagymával, fűszerekkel, cukorral és fehér ecettel befőttben tárolják.

A lengyelek heringet esznek az év utolsó napján A lengyelek heringet esznek az év utolsó napján ©

Hollandiában olajban sült golyókat árulnak az utcákon. A hagyomány szerint szilveszterkor és ünnepi vásárokon fogyasztják ezt a tradicionális, fánkszerű gombócot, ribizlivel vagy mazsolával töltik meg, kisütik, végül meghintik porcukorral.

Olajban sült golyóval ünnepelnek Hollandiában Olajban sült golyóval ünnepelnek Hollandiában ©

Más angolszász országokhoz hasonlóan, az USA-ban is az a szokás, hogy újév első napján meglátogatják egymást a családtagok és persze hatalmas lakomákat csapnak ennek örömére. Nem maradhat le az ünnepi asztalról a bab, ami – hasonlóan a lencséhez – „kerekké” teszi az évet, boldogsággal és sikerekkel fűszerezve.

– KM –
hirdetés