Ahol az emberek is tündérek

A darab egyik „üzenete”: szeretni kell a gyerekeket
A darab egyik „üzenete”: szeretni kell a gyerekeket - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Vonzó látványvilágú művel várja a Móricz Zsigmond Színház az általános iskolák alsó tagozatos diákjait. Szabó Magda 1965-ben megjelent regénye Egressy Zoltán adaptálásában került színre (dramaturg: Kardos Tünde).

A kétrészes nagyszínpadi játék rendkívül „gyermekbarát”: a kis nézők (az általam látott előadáson) remek partnereknek bizonyultak. Akkor nevettek, amikor a jelenet humora igényelte a kacagást, és akkor biztatták harsányan a szereplőt, amikor annak szüksége volt rá. A dolog fantasztikusan működött: Tündérország és a gyerekek világa igazi „interaktív” módon kapcsolódott egymásba.

A tündérek is emberek

Szabó Magda bájos meséjének hőse, a kíváncsi és rosszalkodó, Tündérországból az emberek közé igyekvő, emberré válni akaró Lala történetének van filozófiai üzenete is, amelyet azonban természetesen nem az ifjú befogadók fejtenek meg.Őket elbűvöli a nagy műgonddal megkomponált dísz­let és jelmez (látványtervező: Gadus Erika), a pazarul villódzó színes fények játéka, az időnként fel-felcsendülő muzsika és a dinamikus táncok sora (zeneszerző: Monori András, koreográfus: Fosztó András). Sirkó Eszter hegedül, Jenei Judit fuvolázik, Horváth Viktor gitározik: a közönség meghatóan hálás azokért a pillanatokért, amikor a művészek lejönnek a színpadról a nézők közé. Ilyenkor a tündérek is emberek, az emberek pedig tündérek…

Szeretetre nevel

Halasi Dániel igényesen szép és jó humorú rendezésében minden hatáskeltő elem együtt van ahhoz, hogy a kicsinyeknek izgalmas élményben legyen részük. A társulat tagjai lelkesen komédiáznak. Jenei Judit – a kisfiát szerető, Amalfi kapitányba (Horváth Viktor) szerelmes, a tisztesség kedvéért hatalmáról lemondani képes – Írisz, Tóth Zolka – a gonosz varázsló – Aterpater, Éry-Kovács Zsanna – a kedves egyszarvú – Gigi, Tóth Károly – az udvari patikus – Csill, Sirkó Eszter pedig az emberszívű Tündér Lala szerepében brillírozott. Gyuris Tibor mint Omikron, Kameniczky László mint Simon, a sas, Urmai Gábor mint Dagi szerzett Munkácsi Anitával, Bánhidi Krisztiánnal, Varga Csillával és Matejkó Mariannával közösen kellemes perceket a publikumnak.

A kis nézők különösen akkor élénkültek meg, amikor elhangzott a darab egyik „üzenete”, az, hogy szeretni kell a gyerekeket. A Tündér Lala olyan sugallatos mese, amely a publikumot mindvégig lebilincseli. Az esztétikai élményen túl példázatos szándékú, amely toleranciára, megértésre és szeretetre nevel.

– Karádi Zsolt –
hirdetés