Ahol három határ találkozik

Akt.:
Ahol három határ találkozik
Garbolc – Útra kelünk nyáron. Ki autóba ül, ki a repülőt választja, mások meg kerékpárra pattannak vagy az apostolok lovát választják, hogy a vakáció és szabadság ideje alatt új tájakat ismerjenek meg, új vidékeket fedezzenek fel úgy külfödön, mint belföldön. Bár igaz, egyesek jobban ismerik a görög és a horvát tengerpartokat, mint saját megyéjüket.

Pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rengeteg természeti, építészeti és történelmi érték várja, hogy felfedezzük. Minden településen van valamilyen látnivaló, amit érdemes megnézni, amiért érdemes megállni. Sajnos, vannak olyan “nevezetes” pontok is, amelyeket a történelem, pontosabban a trianoni békediktátum kényszerített ránk.

A történelmi Magyarország határa egykoron messze volt Szatmártól, az Erdőháttól, azonban 1920 után már itt húzódott meg az országokat elválasztó határ, s ami korábban még majdnem az ország közepén volt, az lett Trianon után az ország legkeletibb pontja. A hármas határ és az ország legkeletibb pontja Garbolc mellett található.

Garbolc egyike volt annak az öt településnek, amelyet elpusztított a Szamos áradása 1970-ben. A falut az akkori politikusok halálra ítélték, 1993-ig nem is lehetett építkezni. Azóta nagyot fordult a világ, a település a lehetőségeihez képest igyekszik szépülni, fejlődni. A közelmúltban megszépült a református temploma, megújult a többfunkciós közösségi ház, s uniós támogatással megépült a műút a határ túloldalán található Szárazberekig. Igaz, egyelőre nincs szabad átjárás a két ország között, de az önkormányzat néhányszor már vállalta, hogy saját költségén ideiglenesen megnyíljon a határ.

Először egyedül terveztem, hogy felkeresem a történelem által nevezetessé kikiáltott helyeket, de aztán felajánlkozott idegenvezetőnek Nagy Elemér, aki 16 éven keresztül volt Garbolc polgármestere (ezt a tisztséget most fia, Roland tölti be), s mint tősgyökeres garbolciként és vadászként úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét. Utólag döbbentem rá, hogy milyen nagy segítség is volt a társasága, hiszen egyedül talán még most is ott bolyonganék a határban, vagy éppen ukrán vagy román határőrök parancsszavainak engedelmeskednék.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. július 14-i számában.

Címkék: ,hirdetés