Helyi közélet

2019.05.03. 10:56

Mi legyen veletek, nyíregyházi galambok?

Nyíregyháza, Vásárosnamény - Magánterületeken és társasházi övezetben a lakók kötelessége a probléma kezelése.

Nyíregyháza, Vásárosnamény - Magánterületeken és társasházi övezetben a lakók kötelessége a probléma kezelése.

A nagyobb városokban mára égető problémává vált a megnövekedett galambállomány. Ezzel önmagában nem is lenne gond, ha a madarak táplálékkeresés közben nem potyogtatnának folyamatosan, háborús övezetté változtatva az utcákat, tereket, parkokat. Hogy mit tehetünk mi, járókelők?

Kerülgethetjük a sötét fellegként felénk kúszó galambrajokat, ügyelve arra, hogy ne váljunk a „szárnyas fejvadászok” áldozatává. Fészkelő- és pihenőhelyeiken, a lakó- és irodaházakon, műemlék épületeken, ahol az idejük nagy részét töltik, koncentráltan jelentkezik a guanóprobléma. A galambürülék különféle betegséget terjeszthet, ezek egy része pedig az emberre is veszélyes. A távol tartásuk és a takarítás idő-, pénz- és energiaigényes, s ott, ahol etetik őket, szinte lehetetlen megszabadulni tőlük.

Olvasónk nemrégiben jelezte: a nyíregyházi „kis Tesco” környékét elborítja a galamb­ürülék. Mint írta és mint a mellékelt fotóján is jól látszott: az épület kiugró peremeit, a kirakat üvegét és a járdát is vastagon ellepte a guanó. Sorait és a képet továbbítottuk a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-nek, ahonnan a következő választ kaptuk: „A nyíregyházi Domusban működő Tesco az áruházban bérlőként van jelen. Tavaly decemberben és az idén áprilisban a Domus körüli járdát, talajt, illetve ameddig elérhető, a falat – az emeleti másik bérlővel összefogva – az áruház dolgozói körbetakarították. Sajnos a galambok jelenléte állandó, így a Tesco folyamatosan egyeztet a tulajdonossal a mihamarabbi és tartós megoldás érdekében.”

Természetesen nem csak ezen az egy ponton jelent problémát a városban a galambrajok jelenléte. Egy belvárosi üzlet vezetője elmondta: többször keveredett már szóváltásba azokkal, akik a bejárat előtt etetik a madarakat. – Saját szemükkel láthatták, ahogy a munkatársaink fertőtlenítős, mosószeres vízzel takarítják az üzlet kirakatát és környékét, de nem érdekelte őket – panaszkodott, s hozzátette: évente több százezer forintba kerül a galambürülék eltakarítása.

Pénzbírságot is kaphatnak

Megkerestük az ügyben a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft.-t. Arra voltunk kíváncsiak, mit tehet a társaság a galambállomány ritkítása és az ürülék eltüntetése érdekében.

– Magánterületeken, valamint társasházi övezetben a lakók felelőssége és kötelessége ennek a problémának a kezelése. Társaságunknak nem feladata elvégezni ezeket a teendőket, de fontosabb közterületeken, így a Búza téri piaccsarnoknál, a Kossuth téren vagy a stadionnál galambcsapdákat helyezett ki egy alvállalkozónk, aki a befogott madarakat áttelepíti – tájékoztatott Horváth Kíra marketing- és PR-menedzser.

– Az önkormányzati rendelet értelmében a madarak okozta szennyeződést az ingatlan tulajdonosának, használójának kell feltakarítani. Az ellenőrzést a közterület-felügyelet végzi, ha szükséges a szennyeződés feltakarítására, először felszólítják az ingatlan tulajdonosát, használóját, és ésszerű határidőt is adnak. Ha ennek ellenére sem végzik el a munkát, akkor eljárást kezdeményeznek, amit a polgármesteri hivatal igazgatási osztálya folytat le – ismertette Bodrogi László. A közterület-felügyelet vezetője jelezte: a rendelet figyelmen kívül hagyása esetén bírságot szabhat ki a települési önkormányzat jegyzője.

Közegészségügyi veszély

– A parlagi galamb állományának visszaszorítása kényes kérdés. Olcsó és humánus módszer nem lévén a legjobb az lenne, ha hormonkészítményekkel meddővé tennék elsősorban a hímeket. Ehhez azonban rengeteg pénzre lenne szükség, nem beszélve az órási munkaerő- és munkaigény-ráfordításról – mondta dr. Bánhidi László, aki szerint valamelyest enyhítené a problémát az etetés betiltása, de valódi megoldást az sem jelentene. Ahhoz, hogy érdemben bármi változzon, komplex cselekvési tervre lenne szükség.

– A városi galambok ekkora populációja már közegészségügyi problémát jelent. A nagyobb tereken, parkokban játszó gyerekek beletenyerelhetnek a galambürülékbe, amiben vannak olyan kórokozók, melyek az emberi szervezetbe kerülve szalmonellát, tüdőgyulladást okozhatnak – ismertette a nyíregyházi állatorvos, hozzátéve: bár hatvanöt éve galambászik, soha semmilyen betegséget nem kapott el a madaraitól.

Galambriasztókat szereltettek fel

– A városban főként a társasházak környezetében jelentkezik a galambok okozta probléma – mondta el kérdésünkre Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere hozzátette: az önkormányzat galambriasztó tüskét szereltetett fel az érintett épületekre, többek között a nemrég felújított bíróságra is, így próbálják megakadályozni, hogy madárürülék kerüljön az utcára. Emellett jelezték a közös képviselőknek, hogy kiemelten figyeljenek oda a társasházak környékének tisztán tartására.

– Másfelől a galambok jelenléte a városban pozitív dolog, hiszen milyen parkok, zöld­övezetek azok, ahol nem csicseregnek, búgnak a madarak? – jegyezte meg a polgármester.

CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában