Helyi közélet

2017.02.23. 07:33

Adománybotrány Tiszavasváriban: jó célra adták, de félő, rossz kezekbe

Tiszavasvári - A feljelentő közösségszervező szerint a civil egyesület vezetői „meg akarják nyirbálni” a befolyt adományokat.

Tiszavasvári - A feljelentő közösségszervező szerint a civil egyesület vezetői „meg akarják nyirbálni” a befolyt adományokat.

Beszédes dokumentumot tett közzé közösségi oldalán a közelmúltban dr. Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesülete elnöke, aki tavaly ősztől fizetett közösségszervezőként dolgozott Tiszavasváriban. Több mint másfél millió forint gyűlt össze január közepéig az adománygyűjtő Összefogás-egyesület folyószámláján, ám félő, hogy az osztogatásból fosztogatás (is) lett.

– A munkámnak, lobbitevékenységemnek köszönhetően sokakat sikerült megnyerni, hogy támogassák a jó szándékú kezdeményezést. A gondok az idei év elején kezdődtek, amikor az egyesület bankszámlája dagadni kezdett. Okom volt feltételezni, hogy a civil szervezetet irányító négy személy jelentősen „meg akarja nyirbálni” a befolyt adományokat. Ebben én semmiképpen nem akartam részt venni.

– Kértem, hogy mondják vissza a pályázatot, és váljanak el az útjaink: én vállalkozóként folytatom a feladatomat egyedül, ők pedig törődjenek az egyesület ügyeivel. Erre sem voltak hajlandók – nyilatkozta lapunknak a közösségszervező, aki sikkasztás és egyéb bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett az egyesület és annak irányítói ellen a megyei főügyészségen.

Kinél volt a „kasszakulcs”?

– Tagadhatatlan, hogy osztottak tűzifát és élelmiszert, de nem korrekt és igazságos formában. Jóformán azok ettek és melegedtek, akik közel voltak a „tűzhöz”, sok rászorulónak pedig semmi sem jutott – állítja dr. Horváth Ferenc.

– Negyven család fejenként két és fél mázsa tüzelőt kapott, ennek ellenértéke jóval kevesebb lehetett, mint amit az elnök január elején készpénzben felvett az egyesület számlájáról. A vezetők többször elmondták, hogy semmi közöm az egyesület pénzéhez, ami a tekintetben igaz, hogy a felett én soha nem rendelkeztem. A pályázati költségvetésben számomra fenntartott „béremet” minden hónapban átutalással kaptam meg. A becsületem és a lelkiismeretem azt diktálta, hogy váljak meg az egyesülettől, és ne hagyjam annyiban a dolgot.

– Január 24-én „befagyasztották” az adományosztást. Egy korábban írt, sikeres pályázatnak köszönhetően azóta vélhetően újabb, 320 ezer forintos támogatás érkezett az Összefogás-egyesület számlájára. Ezen kívül 300 ezer forint gyűlt össze a bűdiek megsegítésére egy internetes oldalon, de ők egyelőre visszatartják az összeget. Bízom benne, ha a hatóságok tüzetesen átvilágítják majd az egyesület tevékenységét, a bizonyítékok az én igazamat fogják alátámasztani – summázta dr. Horváth Ferenc.

Dühítő és elszomorító

Munkácsi Mihály, Tiszavasvári alpolgármestere előtt sem ismeretlen a sikkasztás gyanújába keveredett civil szervezet körüli botrány, átérzi a bűdi városrészen élők csalódottságát.

– Köszönöm dr. Horváth Ferenc munkáját, amit a rászoruló családokért tett, sajnálom, hogy így alakult. Szomorú és dühös is vagyok egyszerre. Egyelőre csak sejteni lehet, kik és hogyan éltek vissza a rájuk bízott adományokkal. Ha az egyesület vezetése valóban törvénytelenül és/vagy etikátlanul járt el, ez nem maradhat következmények nélkül. Az ilyen visszaélések sajnos a tisztességesen működő szervezetekre is rossz fényt vetnek.

Portálunk többször is kereste Horváth Zoltánt, a feljelentett egyesület elnökét, aki egyelőre nem nyilatkozott a történtekről.

Visszatartják az adományt

Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány: „Úgy az adományozók, mint az adománygyűjtésben részt vevők megnyugtatására szeretnénk közölni, hogy az adjukossze.hu oldalon összegyűlt 300 ezer forint adományt mindaddig visszatartjuk, míg a helyzet nem tisztázódik. Ugyanakkor azon dolgozunk, hogy lehetőség szerint az adományok (a támogatók eredeti szándéka szerint) el tudjanak jutni a bűdi roma családokhoz.”

Csak a haveroknak jutott?

Ádámszki Mihály sem tüzelőt, sem csomagot nem kapott, pedig az ő családjában is elkelt volna a segítség. Úgy véli, nem rászorultsági, hanem „haversági” alapon zajlott az osztás.

– Ha korrekten jártak volna el, bizonyára az utcánkban élő tízgyermekes családnak is jutott volna adomány. Nem irigykedem, csak bosszant az igazságtalanság – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában