Ahol teve háton szállítják a vakcinát

Ahol teve háton szállítják a vakcinát

Megdöbbentő adat: 45 ezer gyermek hal meg naponta az éhezés miatt. Többek között ez ellen, valamint a járványok, és a gyermekek elleni erőszak ellen próbál tenni az UNICEF, immár 60 éve.

A szervezet magyar bizottságának elnökét dr. Blahó Andrást arról is kérdeztük, hogy mik az idei év célkitűzései.

ÉM: Az UNICEF magyar bizottsága 1975 óta működik, az elmúlt években változott-e a feladatuk?

Dr. Blahó András: Annyira, amennyire Magyarország és az UNICEF is változott. A megváltozott körülmények miatt hazánkban megnőtt a szegénység, ezenbelül is a gyermekszegénység. Most ezzel kell foglalkoznunk, de ugyanúgy, ugyanazzal a lekesedéssel, szervezésben, mintahogy korábban.

ÉM: A szervezet tavalyi célkitűzése a gyermekbénulás megszüntetése volt. Mit sikerült elérni?

Dr. Blahó András: A gyermekbénulás elleni küzdelmünk sajnos folyamatos, mivel újra-és újra felüti a fejét a betegség. Európában – ezenbelül hazánkban is – sikerrel vettük az akadályokat, viszont Ázsiában és Afrikában még mindig jelentős erőfeszítéseket kell tennünk a gyermekbénulás terjedése ellen.

ÉM: Mi az idei célkitűzésük?

Dr. Blahó András: Több is van, de hadd legyek önző és a hazai célokról beszéljek. Szeretnénk a hátrányos helyzetű, elmaradott kistérségek – ezenbelül Borsod megye és a régió is kiemelt szerepet kap – óvodáit játékokkal, sportszerekkel támogatni. Erre két programunk is van, az egyik az egy százalékon illetve vállalati adományokon alapul, ennek köszönhetően már körülbelül 80-100 óvodát támogattunk. Illetve áprilisban indul egy másik programunk, amelynek neve: kis pénz nagy segítség. Ezenbelül pénzérméket – 2, 5, 10, 20 forintosokat – gyűjtünk és ennek felét a hazai óvodákra, iskolákra fordítjuk.

ÉM: Munkájuk során nemcsak a betegségekkel, de a helyi viszonyokkal is meg kell küzdeniük. Például védőoltási programjaik során Afrikában tevék hátán, napelemmel működő hűtőládákban, Kínában kivájt és jéggel megtöltött tökben szállítják több ezer kilométerre az oltóanyagokat.

Dr. Blahó András: Hazánkban is akad nehezítő körülmény, hiszen azt gondolnánk, hogy az ívóvíz az adott és garantált, pedig sok helyen nem. Főként sík, lapos területeken, ahol a talajvíz betör, kell úgynevezett vízregeneráló tabletákkal – ezt az UNICEF kutatói dolgozták ki – ellátni az embereket. Az egyik kedvencem azonban a ládában szállítható iskola, amit a fejlődő országokba viszünk. Ez 80 személyes osztályteremmé alakítható, a nap végén pedig újra összecsukják. Ilyeneket többek között Afrikába, Thaiföldre, Latin Amerikába szállítunk.

ÉM: Jelenleg melyik a kiemelt programja az UNICEF-nek?

Dr. Blahó András: Állandó feladatunknak tekintjük a gyermekszegénység csökkentését, de kiemelten, világméretű kampányban küzdünk az AIDS gyermekek körében való terjedése ellen is. Szerencsére Magyarországot ez nem fenyegeti, bár a legutóbbi kutatások szerint a keletről jövő turizmussal – elsősorban Ukrajnából – az AIDS hazánkban is terjed, de nem gyerekekre. Ez a világméretű kampány négy évig tart majd, elsősorban Afrikára koncentrálunk, ahol egy teljes generáció meghalt AIDS-ben, és gyerekeik az utcákon tengődnek.

-N. Szántó Rita-
hirdetés