AIBA-elnök: a legfontosabb a NOB-bal folytatott párbeszéd

Budapest/Milton-Keynes – Gafur Rahimov, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnöke legfontosabb feladatának azt tartja, hogy mindenben támogassa a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vizsgálatát, és tisztázza az AIBA-val, valamint a sportágával kapcsolatos kérdéseket.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál az AIBA-elnök havi hírlevelét idézve közölte: Rahimov szerint mindenki tisztában van a szövetség előtt álló “kihívásokkal”, illetve a korábbi vezetéstől megörökölt “rendezetlen állapotokkal”. Ugyanakkor hozzátette: nem szabad időt fecsérelniük arra, hogy válaszokat keressenek a “mi lett volna, ha?” típusú kérdésekre.

“Az AIBA számára nagyon fontosak lesznek az előttünk álló hetek, különösen a NOB-bal folytatott megbeszéléseink miatt” – mondta Rahimov. Kiemelte: tisztázni akarja az olimpiai partner AIBA-val szembeni fenntartásait, továbbá létfontosságúnak nevezte, hogy a sportág nemzeti szövetségei számára is átlátható működést biztosítson.

“Az AIBA elnökeként vállalom a felelősséget a hibák kijavításáért. Ezt a felelősséget rendkívül komolyan veszem” – hangsúlyozta.

A NOB végrehajtó bizottsága a bokszszövetségtől kapott júliusi beszámoló áttanulmányozása után – hosszas “fenyegetőzést” követően – november 30-án befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a november elején megválasztott Rahimov személye okozza. Az Egyesült Államokban az elnököt Üzbegisztán vezető bűnözői között tartják számon.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok logóját sem. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt, a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A NOB Nenad Lalovic – a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke – vezetésével vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az AIBA helyzetével foglalkozik. A bizottság első ülésére az ökölvívást irányító szövetségtől senkit sem hívtak meg.

A jövő évi olimpiai játékok ökölvívótornájáról júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet döntés. Akkor dőlhet el, milyen formában szerepel a sportág a tokiói programban, illetve ki szervezi meg a versenyeket, és miként lehet kijutni az ötkarikás játékokra.

– MTI –

Címkék: , ,


További hírek a Sport kategóriából


hirdetés