A táncokat jól ismerik, a viseleteket kevésbé

Az előadó, dr. Ratkó Lujza mögött eredeti ajaki és rekonstruált múzeumi viseletek láthatóak
Az előadó, dr. Ratkó Lujza mögött eredeti ajaki és rekonstruált múzeumi viseletek láthatóak - © Fotó: Múzeum
Nyíregyháza, Ajak – Megyénkben már a XX. század elején polgárosodott az öltözködés, csak Ajakon maradt fenn népviselet.

Az idén második alkalommal rendezte meg a Viseletkészítők Országos Szakmai Konferenciáját a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény. A napokban megtartott tanácskozáson a Felső-Tisza-vidék viseletei voltak terítéken.

A témát nagy érdeklődés övezte, hiszen a néptáncmozgalom kedvelt táncai közé tartoznak a szatmári, nyírségi, rétközi és tirpák táncok, ugyanakkor e táncok viseleteit nem igazán ismerik az ország egyéb tájain működő tánccsoportok.

Ennek oka elsősorban az, hogy megyénkben már a XX. század elején polgárosodott az öltözködés, és Ajakot kivéve más településeken nem maradt fenn népviselet. Dr. Ratkó Lujza és dr. Bodnár Zsuzsanna, a Jósa András Múzeum, illetve a Sóstói Múzeumfalu néprajzos szakemberei ez irányú kutatási eredményeiket osztották meg a hallgatósággal.

Az archív fotókkal illusztrált előadások mellett gyakorlati bemutatókat is láthattak a konferencia résztvevői. Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus az ajaki viseleteket és hajfonást mutatta be, míg Szuhánszi Erika viseletkészítő a Felső-Tisza-vidéki viseletek varrásának fortélyaiba avatta be a jelenlévőket – tájékoztatta lapunkat a Jósa András Múzeum.

KMAjak.
SZON.HU


hirdetés