Épül a fecskeház Ajakon

Elhelyezték az időkapszulát, kezdődhet a fiatal házasok lakásainak építése
Elhelyezték az időkapszulát, kezdődhet a fiatal házasok lakásainak építése - © Fotó: Erdős József
Ajak – Egy újabb lépés ahhoz, hogy a vidéki kisvárosok is megtarthassák fiataljaikat.

A település egy régi orvosi rendelőjéből alakítanak ki lakásokat Ajakon. A felújított épületbe négy házaspár költözhet be, az Esély Otthon Programban.

Fészekrakás helyben

– Harsányi doktor évekig dolgozott itt, annyi kérése volt, hogy a ház környezetében lévő fenyőket őrizzük meg, mert olyannyira becsesek voltak számára a Tátrából hozott örökzöldek – mondta a város polgármestere Kerekes Miklós, aki szerint nincs erős vidék fiatalok nélkül, így ezzel a pályázati programmal a helyiek letelepedését segítik.

– Kell egy otthon, kell egy békés nyugodt hely az élethez, de mit jelent az otthon? – tette fel a kérdést dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter.

– Az otthon nemcsak egy hely, hanem egy érzés: a boldogság érzése, én most ezt érzem. Isten áldja Önöket! – kívánta a miniszter a jelenlévőknek, utalva arra, hogy ő maga is ebből a térségből való és otthon érzi magát.

A rendezvényre határon túli testvérvárosokból is szép számban érkeztek vendégek.

– Egyetlen nemzet tagjai vagyunk – dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes folytatta a köszöntőket, hozzátette: a magyar nemzetet közösen építjük, az elszakított területen élő magyarsággal. – Kiállunk értük, hasonlóképpen nekik is felelősséget kell vállalniuk az egyetemes magyarságért – mondta a politikus, aki hangsúlyozta: egymillió határon túl élő magyar állampolgár tett esküt.

– Épül az ország, szépülnek városaink. Önök is kivették részüket ebből az építkezésből – szólította meg a hallgatóságot Semjén Zsolt.

– Fejlődik a gazdaság, csökken a munkanélküliség, ez mind az országépítés része, de ugyanannyira fontos, hogy a kisebb települések is lépjenek előbbre, hogy ott is haladjanak az emberek egyről a kettőre – hangoztatta a miniszterelnök-helyettes. Az ünnepi beszédek után a felújításra váró épület előtt időkapszulát helyeztek el. Több mint százmilliót költenek az új otthonokra Ajakon.

–Meg kell újítani a helyi közösségeket, helyben kell tartani a családokat, ez lehet a fejlődés kulcsa, s így lehet megtartani a vidéken élő népességet – hangzott el.

Felértékelődhet a vidék

Az Esély Otthon Program a vidéki fiatalok életkezdéséhez nyújt segítő kezeket, hogy akár a határ melletti régiók is vonzóak lehessenek, és a kisebb városokban is megtalálhassa számításait a következő generáció.

– Az uniós programban 11 milliárdot fordítunk az ajakihoz hasonló épületekre, a családok otthonteremtését szolgálja ez a program – fejtette ki az államtitkár, aki arról is szólt: – a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) 56 ezren kérték eddig. Ez a projekt felsőoktatási ösztöndíjakra, képzésekre is költ – ismertette az uniós pályázati programot Schanda Tamás az EMMI államtitkára, hozzátette: hatvanhat település pályázott, 50-200 millió forint között igényeltek erre a célra forrást.

Az új lakóházakat úgy kell elképzelni mintha albérlet lenne, kedvezményesen lakhatják a párok, csak rezsit fizetnek majd a beköltöző párok.

KO


Ajak, 2018. március 27. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszél a Kultúra Házában rendezett nemzetpolitikai fórumon Ajakon 2018. március 27-én.
Ajak - Az állam célja, hogy javuljon a magyar emberek életminősége és fennmaradjon a magyar nemzet - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes egy nemzetpolitikai fórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon kedden. Semjén Zsolt arról beszélt, az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában ...Ajak.
SZON.HU


hirdetés