Helyi közélet

2018.02.22. 11:25

Kultusz és végzetesség - hiperkarma koncert Nyíregyházán

Nyíregyháza - A hiperkarma a magyar könnyűzene egyik legmeghatározóbb zenekara, amely több mint másfél évtizeddel ezelőtt robbanásszerűen jelent meg a palettán.

Nyíregyháza - A hiperkarma a magyar könnyűzene egyik legmeghatározóbb zenekara, amely több mint másfél évtizeddel ezelőtt robbanásszerűen jelent meg a palettán. Az ezredfordulón az akkor napi szinten összejáró baráti társaságból zenekarrá válás alapját az 1999-ben megírt első lemez indukálta: a hiperkarma 2000-ben alakult zenekarrá, miután a frontember, Bérczesi Robi korábbi bandája, a Blabla feloszlott. Első koncertjük 2000. augusztus 5-én volt a Szigeten, és még abban az évben megjelent az azóta ikonikussá vált, gyakran „generációs lemez” jelzővel illetett cím nélküli első nagylemezük. Az album egy szólólemez, minden hangját Bérczesi Robi komponált meg és játszott fel. A felvételek döntő része Mezei „Mono” Ádám házi­stúdiójában készültek, aki az első pár koncerten gitárosként még a fellépéseken is feltűnt. Ez az album azóta is utolérhetetlen, melyre sokszor úgy hivatkoznak, mint az évtized egyik legfontosabb hazai zenei anyagára.

Bölcs visszatekintés

A sűrű, már-már zaklatott szövegekkel teli amondó 2003-as megjelenése után hosszabb szünet következett. A második és harmadik lemez közt eltelt időben a zenekar és frontembere, Bérczesi Róbert sorra élte meg a különböző mélységeket, amikből 2014-ben a bölcs visszatekintés képességével tért vissza, azóta pedig megállíthatatlanul mozgásban vannak. Megjelent a konyharegény (2014), majd egy kis vérfrissítéssel indult útjára a negyedik nagylemez, a délibáb, melynek nyáron jelent meg első két dala, a délibáb és a szóbaszó. Előbbi egy nagy sikerű, igen különleges technikával készült klippel együtt debütált, utóbbihoz pedig elkészült a hivatalos szöveg-videó. A délibáb címadó dala 2017-ben az év alternatív lemeze lett és Fonogram Magyar Zenei Díjat kapott.

Fontos kultusz-zenekar

Honlapjukon ezt írják: „a hiperkarma kultusz, végzetesség, ösztön és semmi mással nem hasonlítható össze”. Sokan a 21. század elejének egyik legfontosabb magyar kultusz-zenekarának tartják őket; a rajongók az együttessel február 24-én a Club Hollywoodban találkozhatnak.

KM


Lemezek, maxik

Nagylemezek

2000: hiperkarma, 2003: hiperkarma 2 - amondó, 2014: konyharegény, 2017: délibáb

Maxik

2000: dob + basszus, 2001: lidocain, 2002: hiperkarma, 2003: mitévő

Érdekességek

A zenekar következetesen kis kezdőbetűket használ

Logójuk egy fordított vészkijárat jel, mely lemezborítóik visszatérő eleme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában