Ajándékkönyv az iskoláknak

Szilágyi Gábor, Tomasovszki Anita és Dohanics László az ünnepélyes könyvátadón
Szilágyi Gábor, Tomasovszki Anita és Dohanics László az ünnepélyes könyvátadón - © Fotó: a szerző
Mátészalka – A megyei könyvtár közel félezer kötetet küldött a Szent Bazilról elnevezett intézményeknek.


A karácsony nem csupán a szeretet, hanem az ajándékozás ünnepe is egyben, ilyenformán a jótékonykodás és a mások megsegítése már advent időszakában sem ritka. Olyannyira nem, hogy éppen egy ilyen intézményközi és a megyéken átívelő együttműködés tanúi lehettünk kedden, amikor a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjait ajándékozta meg könyvekkel. Tomasovszki Anita könyvtárigazgató stílszerűen a földszinti fogadótér karácsonyfája előtt nyújtotta át a könyvadomány néhány darabját jelképesen, vagyis ünnephez illően csomagolva Szilágyi Gábor igazgatónak.

Adni mindig jó

– Összesen hat doboznyi, mintegy félezer darab új, és az állományból ugyan már kivont, ám még remekül használható könyvet küldünk az általános- és a középiskolás tanulóknak, a könyvtárunkban ugyanis természetesnek vesszük, hogy bármilyen intézményről is legyen szó, ahol tudunk, ott segítünk. Egyfelől adni mindig jó, ugyanakkor mindez a legfőbb célkitűzéseink – az olvasóvá nevelés és a könyvek népszerűsítésének – sorába is beleillik – hangsúlyozta Tomasovszki Anita.

A kapcsolat létrejöttéhez egyébként egy kis közvetítés is kellett, mivel a hajdúdorogi intézményvezetés először az egyházmegyével régi kapcsolatokat ápoló Jósa András Múzeumhoz fordult. Ezért is tette tiszteletét a könyvadomány átadáson Dohanics László, a múzeum PR-menedzsere.

Olvasni csodálatos

– A Hajdúdorogi Egyházmegye Szent Bazil Oktatási Központjának számos hasonló intézménye van: itt, a megyében, Nyíregyházán és Kisvárdán 370, illetve 310, a hajdúdorogi központi telephelyen 750 diákunk tanul, és még Debrecenben is oktatunk 600 tanulót – mutatta be az intézményhálózatot Szilágyi Gábor. – Ennél csodálatosabb nincs, mint az olvasás, és nagyon fontos erre nevelni a 21. század ifjúságát a digitalizáció és a multimédia korában, miközben a digitális eszközök is rendelkezésre állnak az intézményeinkben – tette még hozzá.

Mesekönyvet is gyűjtöttek

Mint kiderült, ezek a kötetek sok rászoruló diákhoz is eljutnak, olyanokhoz, akik talán most először vesznek könyvet a kezükbe. Az igazgató külön kérni is szokta a kollégáit, hogy ne csak oktassanak, de neveljenek is, a keresztény értékrend mellett ismertessék meg a gyerekeket az irodalom szépségeivel, vagyis minél gyakrabban használják a papíralapú információforrásokat.

Az adományozó megyei könyvtárról az esemény végén azt is megtudhattuk, hogy mindezzel párhuzamosan a Libri mesekönyvgyűjtő akciójában is részt vettek, és az olvasóktól begyűjtött több mint 600 darab mesekönyvet többek között olyan intézményeknek ajándékozták oda, mint a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztálya, az Oltalom Szeretetszolgálat Rezeda utcai Családok Átmeneti Otthon, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, a Periféria Egyesülete, vagy a Kérlek Segíts Alapítvány.

Matyasovszki József
hirdetés