Járvány

2020.05.09. 10:50

Operatív Törzs: egyre többen távozhatnak gyógyultan a kórházból (videó)

Folyamatosan nő a gyógyultak száma, akik kórházba kerülnek, azok 3-4, akár több hetet is tölthetnek bent. Ezek közül az emberek közül egyre több embert engedhetnek ki – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt róla, hogy május 4-én léptek életbe a korlátozásokra vonatkozó új rendeletek, május 5-én pedig a házi karantén önkéntes, szoftveres ellenőrzését teszi lehetővé.

A védőtávolság és védőfelszerelése kapcsán 117 esetben történt magatartás szegés, emiatt 66 esetben tettek figyelmeztetést, 17 helyszíni bírság, 33 esetben feljelentés történt. Május 4. óta 301 rendőri intézkedést hajtottak végre.

Házi karanténba az elmúlt 24 órában 779-en kerültek, helyszínen 39 esetben tapasztaltak magatartás szegést, eddig 266-an telepítették az önkéntesen használható ellenőrzési szoftvert.

Összesen elmúlt 24 órában 508-an szegték meg a karantént, 72 esetben feljelentést tettek.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: nem tudjuk, hogy a mostani járvány pontosan honnan származik, és hogyan betegítette meg az embereket. Nagy valószínűség szerint denevérektől származik, amely egy közti gazdaállatot fertőzhetett meg, így kerülhetett át az emberekre. Mára közel 4 millióan fertőződtek meg, még mindig nem ismerjük a pontos mechanizmusokat, de leginkább cseppfertőződéssel, illetve tárgyak, eszközök útján terjed. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az Origo összefoglalója szerint azt mondta, egy fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet. Azt senki sem tudja egyelőre megmondani, hogy a kigyógyultak mikortól nem fertőznek már.

Egyelőre az is bizonytalan, hogy mikor lesz védőoltás. Számos ellenőrzésen és klinikai teszten kell végigvinni a vakcinákat. Folyamatosan nő a gyógyultak száma, akik kórházba kerülnek, azok 3-4, akár több hetet is tölthetnek bent. Ezek közül az emberek közül egyre több embert engedhetnek ki.

Azt kérte, mindenki lehetőleg maradjon otthon és vigyázzon magára.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a határon a nagylaki és záhonyi határátkelőhelyeket jelölték ki a mezőgazdasági munkások számára, május 7. óta 33 fő jelezte, hogy agrárágazatban kíván tevékenykedni Magyarországon.

A kormány kéthetente ellenőrzi és értékeli a korlátozó intézkedéseket, a lazításokat csak szigorú menetrend mellett lehet megtenni a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában