Ajánlószelvények és kampánypénzek

Ajánlószelvények és kampánypénzek
A választásokról szóló csütörtöki Kelet-Vitán a politikusok először a kampány eddigi tapasztalatairól szóltak.

Pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy az emberek egyre inkább kiábrándulnak a politikából. Simon Miklós (Fidesz) szerint ennek üzenet értéke van. A Fidesz a „szocialisták előrenyomulós kampányának” tulajdonítja az emberek kiábrándultságát. Szép Béla, az MSZP képviselőjelöltje visszautasította ezt a kijelentést. „A szocialisták kampányát a nyugalom és a kiegyensúlyozottság jellemzi, nem legyőzni, hanem meggyőzni szeretnék ellenfelüket ” – mondta.

A kis pártok képviselői már a kopogtató cédulák gyűjtésénél tapasztalták, hogy elfordultak az emberek a politikától, kölönösen a kis településeken – mondta Szűcs Miklós, a MIÉP-Jobbik képviselője.

Kampánypénzek

Helmeczy László (Összefogás Megyénkért) hozzátette: „A nagy pártok lerabolták az összes ajánlószelvényt a piacon.” Abban azonban egyetértett, hogy ez a rendszer egyfajta szűrőként is működik.

Mádi László (Fidesz) szerint a kopogtató cédula megoldás lehet arra, hogy kapcsolatot teremtsenek az ember és a politikus között. Ilyenkor nem csak az ajánlószelvényt gyűjtik össze, hanem az emberek problémáit is.

A kampánypénzek felhasználásával és mértékével kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. Lövei Csaba (SZDSZ) szerint a kampány finanszírozása szükséges dolog, sőt, növelni kellene azért, hogy megtiltható legyen az úgynevezett ajándékpénzek elfogadása. Turcsik László arról szólt, hogy az MDF terjesztette be a kampánypénzek csökkentésére és megtisztítására vonatkozó törvényjavaslatot, azonban ezt elutasították. A párt a parlament létszámát is csökkentené.

Pártok a megyéért

A Kelet-vitán felvetődött az a kérdés is, hogy melyek a legfontosabb megoldásra váró problémák megyénkben.

Kiss Bálint (Munkáspárt 2006) elmondta: megerősítenék a munkahelyeket, és az ott dolgozók érdekeit védő szakszervezeteket.

Helmeczy László (Összefogás Megyénkért) a régió-központú gondolkodással szemben a megyét erősítené, így könnyebben lehetne dönteni a helyi igényekről.

Szűcs Miklós (MIÉP-Jobbik) szerint a megyében stabilizálni kellene a mezőgazdaság helyzetét. Fontosak az autópályák a gazdasági növekedéshez, de a települések közötti utakról sem szabad megfeledkezni.

Mádi László (FIDESZ) elmondta: a járulékok csökkentése, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztése mellett fontosnak tartják a megyei infrastruktúra fejlesztését is.

Lövei Csaba (SZDSZ) szerint az infrastruktúra fejlesztést kell szorgalmazni, valamint a megyében az oktatást is át kellene vizsgálni a piaci igényeknek megfelelően.

Szép Béla (MSZP) elmondta, hogy a megyei fejlesztések folyamatban vannak, azonban a további fejlődésekhez stabil, hosszú távú munkahelyeket kívánnak létre hozni.

Kornherr Tibor (Centrum Párt) szintén a munkahelyek teremtését nevezte meg az egyik legfontosabb teendőként.

Kit érdekelnek a negyvenesek?

Hajdú Erzsébet hétköznapi állampolgárként aposztrofálta magát, s azt kérdezte,
mit tesznek a pártok a választópolgárok több mint felét alkotó középkorosztályért,
azért, hogy ők fel tudják nevelni a jövő választópolgárait, s megtarthassák
egzisztenciájukat?

Szép Béla az MSZP-től azt válaszolta, a szocialisták kínálnak megoldásokat
ezekre a problémákra. Mádi László (FIDESZ-MPSZ) felszólalása némi indulatot
váltott ki a kérdezőtől, mert a politikus pártja programjából idézett. Olvasónk
azt mondta, nem kíváncsi a híradásokban naponta látott hangzatos szólamokra,
konkrét választ vár a kérdésére. Abban számítana segítségre, hogy vállalkozóként
kintlévőségeit hamarabb megkapja, s megfelelő életszínvonalat biztosíthasson
gyermekeinek. Helmeczy László (Összefogás Megyénkért) megerősítette, a nagy
pártok valóban elsősorban a fiatalokat célozzák programjaikkal, mert bennük
látják a jövő biztos szavazóbázisát. S ez véleménye szerint is rossz politika.

  • Kelet-vita a politikáról
  •  

    – Sipos Marianna, Kiss Béla –
    hirdetés