Akár egy cukorkaboltban

A kiállítás legnépszerűbb hangszere a gitár
A kiállítás legnépszerűbb hangszere a gitár - © Fotó: Balogh Marcell
Mátészalka – Az interaktív kiállításon százharminc kipróbálható hangszer várja az érdeklődőket.

A zene születésünktől elkísér minket, sőt, az édesanyák már azelőtt dúdolnak gyermeküknek, hogy világra hoznák őket. Rögös út vezet a ritmusos mondókáktól a klasszikus zenéig, a népdaloktól az operáig, amit mindannyian bejárunk, míg megtaláljuk (vagy ránk nem talál?) az „igazit”, a műfajt, mely legközelebb áll az ízlésünkhöz. Egy biztos: közben megismerkedünk a hangszerek csodálatos világával is.

Ebben nyújt segítséget a Hangszert a kézbe interaktív utazókiállítás, mely csütörtökön Mátészalkára érkezett. A szombat estig tartó, ingyenes rendezvény első két napján délután négy óráig elsősorban szervezett iskolai csoportokat fogadtak a kulturális központ kiállítóterében, majd hangszersimogató és zenei előadások várták a tárlat látogatóit.

Sereghajtók vagyunk

– Csak szét kell nézni – mutatott mosolyogva a gyerekseregre a megnyitót követően Andrásik Remó, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára. – Olyan, mintha beengednénk őket egy cukorkaboltba, és azt mondanánk nekik, hogy szabad a gazda – tette hozzá a Hangszert a kézbe főszervezője, aki szerint a gyerekek élnek a felkínált lehetőséggel, ha a felnőttek hangszert adnak a kezükbe. Szomorú adat: hazánk ebben a tekintetben sereghajtó Európában, nagyon kevesen játszanak hangszeren.

– A gyerekek főként a könnyűzene iránt érdeklődnek, azonban ma Magyarországon intézményes szinten csak klasszikus és népzenét lehet tanulni. Azok a fiatalok, akik nem rendelkeznek zenei tudással, általában azokat a hangszereket szeretik kipróbálni, melyek azonnali élményt nyújtanak. Ilyenek a dobok, a billentyűs hangszerek és elektronikus zenei eszközök. A legnépszerűbb azonban a gitár.

Hatalmas az érdeklődés

Bajnai Zsolt, a Hangszert a kézbe ötletgazdája, a Hangfoglaló program kollégiumának vezetője elmondta: Mátészalka az utazókiállítás huszonhatodik állomása. Az érdeklődés hatalmas, eddig 71 ezer látogatója volt a tárlatnak.

A program részeként ma 10 és 16 óra között még kipróbálhatják a 127 vadonatúj hangszer bármelyikét, 13 órától Benkő Zsolt gitárszakértő előadásában a bluesgitározás rejtelmeibe enged bepillantást, Sümeghi Tamás dobszakértő pedig dalelemző dobkurzust tart délután kettőtől.

– KM –
hirdetés