Akár életeket is menthet a suliban megszerzett tudás

Akt.:
A diákok gyakorolták az elsősegélynyújtással járó feladatokat és az újraélesztést is
A diákok gyakorolták az elsősegélynyújtással járó feladatokat és az újraélesztést is - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A szakemberek és a fiatalok egyetértenek abban, hogy fontos az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítása.

Szokatlan csend fogadott minket a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tornatermében, ahol a napokban egészségügyi érzékenyítő napon vehettek részt a középiskola diákjai. A fiatalok három standot végigjárva sajátíthatták el az elsősegélynyújtás és az újraélesztés alapjait a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete szakembereinek segítségével.

Míg az egyik sarokban bábun gyakorolták a szívmasszázst és a mesterséges lélegeztetést, a másikban a stabil oldalfekvéssel ismerkedtek, addig a harmadikban az 1881-ben alapított szervezet történetével és az egészségügyben betöltött szerepével ismerkedtek meg.

Fotó: Pusztai Sándor Fotó: Pusztai Sándor ©

Jelen vannak az iskolai életben

– A Vöröskereszttel a nyolcvanas évek óta ápolunk jó kapcsolatot, amit hat éve felújítottunk és megerősítettünk. A diákok prevenciós foglalkozások keretében elsősegélynyújtó és újraélesztési tanfolyamokon, gyakorlatokon vesznek részt. Az előző tanévben „A kezed életet menthet” program részeként a szervezettel közösen már tartottunk egy, az egész iskolát érintő egészségügyi napot, aminek a sikerén felbuzdulva ebben az évben is meghirdettük az akciót – tudtuk meg Safrankuné Palombi Csillától.

A Kölcsey-gimnázium vöröskeresztes összekötő tanára hozzátette: a tanfolyamokra mindenképpen szükség van, mert baleset esetén a laikusok is sokat segíthetnek a mentők kiérkezéséig, akár életet is menthetnek. A megelőzés és az elsősegélynyújtás a tan­menetben is szerepel, ezt egészítik ki az egészségügyi napon elsajátítható tudásanyaggal.

Gurály Edina, a Vöröskereszt megyei igazgatója a szervezet ifjúsági tagozatával és önkéntesekkel érkezett a témanapra.

Fotó: Pusztai Sándor Fotó: Pusztai Sándor ©

– A fiatalok az elsősegélynyújtással és annak fontosságával legtöbbször a jogosítvány megszerzésekor találkoznak először. Nekünk az a célunk, hogy a diákok ezt ne kötelezettségként éljék meg, hanem minél több olyan laikus segítő legyen, aki ha balesetet vagy rosszullétet lát az utcán, egészen pontosan tudja, hogy abban a helyzetben mit kell tennie, hogyan kell mentőt hívnia és ellátnia a sérültet ahhoz, hogy annak stabilan fenntartható legyen az állapota mindaddig, amíg megérkezik a szakszerű segítség. Tavasszal megkezdődnek az iskolákban a családi és egészségnapok, ahol vagy kiegészítő momentumként van jelen a Vöröskereszt, vagy az egész rendezvényt a szervezet tevékenységeinek jegyében szervezik meg az intézmények. Nemrég a nyíregyházi Zay Anna szakgimnáziumba és a Kossuth-gimnáziumba hívtak meg minket, de a Bem József Általános Iskola családi napján is részt veszünk. Jelen vagyunk a megyei intézmények életében is, és igény esetén kapcsolódunk a programjaikhoz – mondta el érdeklődésünkre a Vöröskereszt szabolcs-szatmár-beregi szervezetének igazgatója.

Tanórai keretek között

A kilencedik osztályos Gombos Éva Eszter nem először ismerkedett az elsősegélynyújtás alapjaival.

– Nagyon fontos, hogy ne csak elméletben vegyük át a teendőket, hanem gyakorlatban is tudjuk alkalmazni a tanultakat, mert bármikor olyan helyzetben találhatjuk magukat, amikor szükség van a segítségünkre – jegyezte meg a diáklány. Kérdésünkre, hogy éles helyzetben merné-e alkalmazni a tanultakat, magabiztos igent mondott.

Fotó: Pusztai Sándor Fotó: Pusztai Sándor ©

Závaczki Martin már vacillált, a 17 éves fiú szerint ugyanis vannak olyan súlyos helyzetek, amikor többet árthat, mint használhat a laikusok túlbuzgósága, de ha egészen biztos lenne a dolgában, például ha könnyebb sérülést kellene ellátnia, természetesen segítene.

– A jogosítványom megszerzésén dolgozom, már sikeresen elvégeztem az elsősegély-tanfolyamot. Hiszem, hogy mindenkinek végig kellene csinálnia. Jó lenne, ha tanórai keretek között tehetnénk mindezt, mert ha lenne ilyen tantárgy az órarendben, biztos, hogy mindenki elsajátítaná az alapokat.

CsA
hirdetés