Akasztják a hóhért

A Viktória Kráter
A Viktória Kráter
Tetten érték a NASA Mars járó robotját, miközben felvételeket készített egy kráterről.

Az Opportunity (lehetőség) nevű robotocska elérte a több mint 1200km átmérőjű Victoria Kráter szélét a vörös bolygón és munkába is állt. Valaki azonban figyelte…

A hatkerekű jármű az elmúlt napokat a kráter környékén töltötte, és lelkesen fényképezgetett, a képeken pedig jól elkülönülnek a Mars egyes rétegei, ezáltal következtetni lehet a bolygó múltjára. Mindezt nyomon követte azonban egy figyelő és adattovábbító lopakodó.

A felvételeket készítő robotot ugyanis lencsevégre kapta a Mars körül keringő szonda magas felbontású kamerája, amit a tudósok tavaly állítottak bolygó körüli pályára. Így aztán két pásztázó szem deríti fel a Mars felszínét, az egyik közvetlen közelről, a másik pedig, sasszemű megfigyelőként az űrből. Hát igen, a NASA figyelő szemei elől senki sem menekülhet, még a Marson sem.

Az Opportunity szonda huszonegy hónapot utazott a felszínen, hogy elérje a Victoria Krátert, ami ötször akkora méretű, mint az a felszíni képződmény, amit 2004-ben fél éven keresztül vizsgált. Akkor, a szonda robottársával, a Spirit-tel megdönthetetlen bizonyítékot talált arra, hogy valaha volt víz a Mars felszínén.

Most, a kráterek rétegvizsgálataival talán közelebb kerülhetnek a kutatók a válaszhoz: volt, van, vagy lesz, vagy lehet-e élet a Marson.

A NASA Marsvizsgáló honlapja
hirdetés