SÉTATÉR

2019.11.21. 12:34

Csatlakozz az anti Black Friday mozgalomhoz!

Minden tudatos vásárló igyekszik kihasználni az akciók által nyújtott lehetőségeket, hiszen ki venné meg teljes áron az új porszívót, ha pár nap múlva megveheti ugyanazt féláron? A Black Friday, a nap, amikor a vásárlás csupán akciókból áll, azonban mint mindennek, ennek is vannak hátrányai.

Forrás: Illusztráció / pixabay

Mivel a Black Friday a világon szinte mindenhol megrendezésre kerül, így az aktív vásárlók túlnyomó része egy időpontban kívánja a termékeket megvásárolni. Az áruházak megtelnek, lehetetlen mozdulni, szinte állati módon képesek viselkedni egymással az emberek.

Az emberek kocsival indulnak el vásárolni, és nem a tömegközlekedéshez fordulnak, így az utak bedugulnak, dugók is kialakulhatnak, nem mellesleg a parkolóhelyek is elfogyhatnak.

Az év 364 másik napján is megvehetnék a vásárlók a kívánt árucikket, de ők egy adott napon kívánják ezt megtenni. Az áru kifogy, a polcok kiürülnek, képtelenek leszünk megvenni bármit.

A nagy tömeg hosszú sorokat, hosszú perceket, néha még órákat is jelentenek. El kell dönteniük magukban az embereknek, hogy az idejük ér többet nekik, vagy az akció.

Az áruházak igyekeznek mindent eladni, sokszor még a rossz állapotban lévőket is, a nagy rohanásban pedig nem mindig van időnk ellenőrizni a minőséget, a pénztáról való távozás után reklamációt már nem sokan fogadnak el.

Az idejük féltéseként az emberek kapkodnak, sietnek és siettetnek, dulakodások, sokszor verekedések is kialakulhatnak.

Az emberek figyelmetlenek, és mivel egy napra koncentrálnak, elszalad mellettük az év tele akciókkal és kedvezményekkel. Sokszor találkozhatunk kedvezőbb ajánlatokkal más napokon is, logikus, hogy az áruházak akkor kínálják fel ezeket, amikor sok ember nem figyel fel rájuk.

A Black Friday-nek sem csupán rossz oldala van, de nem szabad elsiklani a tény mellett, hogy az emberekből sokszor állatias ösztönöket vált ki, és hogy ez nem lehet más, csak népbutítás.

- Bugya Eszter, Kölcsey Ferenc Gimnázium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!