Aki az volt, ma is az

A 2002-ben megválasztott, illetve megalakult országgyűlés már befejezte munkáját. Az elmúlt hetekben (kétszer is…) megtartotta utolsó ülését.

A következő parlament az áprilisi választások kimenetelének eredményeképpen valamikor májusban, júniusban alakul majd meg s kezdi munkáját, 2010-ig. Ám mi a helyzet az átmeneti időben? Aki eddig országgyűlési képviselő volt, jelen pillanatban, azaz a következő néhány hétben használhatja-e a címet, élhet-e az ebből fakadó jogaival; egyszóval mi a jogállása? A kérdés kézenfekvő, ám mint lapunk érdeklődése nyomán kiderül, olyaténképpen az elmúlt másfél évtized folyamán nem vetődött fel, hogy arra válaszul az Országos Választási Bizottság vagy bármely más illetékes hivatalos testület a témában állásfoglalás kiadását látta volna indokoltnak. Ilyesmit tehát idézni most nekünk sincs módunk.

Két szék között

Ezzel szemben az országgyűlés hivatalától kapott információk szerint a kérdésben elégséges eligazítást ad a képviselőkről szóló törvény, de különösen maga az Alkotmány. Amely utóbbi világossá teszi, hogy a képviselő-testület megbízása addig szól, ameddig egy új parlament fel nem áll. Hiszen míg a választások miatti átmeneti időszak tart, addig is adódhat olyan szituáció (legszélsőségesebb esetben például: háború), amikor parlamenti vitára és döntésre van szükség. Ahogy egy lapunkat tájékoztató szakember fogalmazott: „a jogállamiság nem bírja el, hogy két szék között a padlóra essen” a parlamentáris rendszer. Ergó: a régi parlament ül ilyenkor össze. Képviselői tehát joggal használják ma is az országgyűlési képviselő titulust.

BAL
hirdetés