Aki keres az talál

A fiatalok közül akik az utóbbi évtizedekben kishazánkból kivándoroltak Amerikába, a lehetőségeket, új és teljes életet,és elsősorban pénzt láttak az egyesült államokban.

Kimentek szernecsét próbálni azok, akiknek már nem volt más lehetőségük, pusztán az összekuporgatott pénzükkel nekivágni, és sokkal többen voltak olyanok azon tehetősebbek gyermekei, akik itthon nem találták meg számításukat így Amerikában mint az a földi paradicsom megtestesülésében keresték a vigaszt.

Érdekes, megnézni milyen pályára került a nagytöbbség.

A legtöbben nem lettek oscar díjasok, vagy milliárdosok, sokkal inkább a társadalom legalsó szintjéig jutottak, takarítással építkezéseken segédmunkával keresték és keresik kenyerüket. S, köztük sokan voltak olyanok is, akik alig kaptak vízumot, vagy már kiutasították őket az államokból. Hogy miért? Mert vízumot azok kapnak leginkább akiket eleve cégek hívank, vagy oktatásban szeretne résztvenni, esetleg családtagok.

Amerika ettől függetlenül mégis a lehetőségek hazája! Számtalan ösztöndíj, egyetemi áthallgatás, nyelvi képzésre való lehetőség ömlik az érdeklődőre, persze aki ilyen lehetőségekre nyitott és keres, kutat is utána.

A közmondásban is okosnak tartott magyar emberek fiatalok egyelőre többnyire nem az eszükkel próbálnak érvényesülni. Reméljük el jön ez az idő is – a legfontosabb merjünk próbálkozni.

-Marschalkó Ildikó-
hirdetés