Aki kimarad, az lemarad

Akt.:
Aki kimarad, az lemarad
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A most nem csatlakozó önkormányzatok később a saját költségvetésből készíthetik el az akciótervet, s elesnek majd pályázati forrásoktól is.

Az utóbbi években, évtizedekben mind gyakrabban elhangzik az a gondolat, hogy „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Arra figyelmeztet bennünket az a mondás, hogy a kék bolygót őrizzük meg fiainknak, unokáinknak, még pedig olyannak, amilyennek mi is kaptuk. A világ nagyhatalmai már számos csúcsértekezletet tartottak a klíma változásával kapcsolatban, azonban az elkövetkező években a célok megvalósítása érdekében nagy szerep jut a térségeknek és a településeknek is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat is elindította a „Fenntartható energetikai és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektjét, amelynek nyitókonferenciáját pénteken rendezték meg a megyeházán. A projektnek az a célja, hogy fenntartható energetikai és klíma akciótervek (angol kifejezések mozaikszavaként SECAP) készüljenek a megye 11 Leader Helyi Akciócsoportja térségére, vagyis az egész megyére.

A nyitókonferencia résztvevőit Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte. Mint elmondta, nagy jelentőségű lesz az elkészítendő dokumentum, amely bőven ad majd további tennivalókat is a környezet megóvása és a megújuló energiák jegyében. A megyei önkormányzat konzorciumvezetőként elkészíti az akcióterveket, s amelyik település most nem csatlakozik a dokumentumhoz, később saját pénzéből kell majd megcsinálnia. Azért is fontos az akcióterv megléte, mert a jövőben lesznek olyan uniós energetikai támogatási források, amelyekre csak SECAP-pal rendelkező önkormányzatok pályázhatnak. Dr. Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója is azt emelte ki beszédében, hogy az akciótervre pályázatokat lehet majd építeni. Utalt arra is, hogy a kormányhivatal segíti és támogatja a megyei önkormányzatot abban, hogy összefogja a megye 229 települését.

A megyei akcióterv elkészítésének menetét Matusz Ildikó szakmai vezető vázolta fel a rendezvényen megjelent polgármestereknek, szakembereknek, a polgármesteri hivatalok munkatársainak. Előadása bevezetéseként utalt arra, hogy a 11 Leader mellett elkészül Mátészalka, Kisvárda, Tiszalök, Vásárosnamény és Nyírbogát akcióterve is a fenntarthatóság, a versenyképesség, az elláthatóság szempontjából. Nyíregyháza szintén nyert forrást a saját akciótervének elkészítésére. Jelenleg a SECAP elkészítésének első szakaszánál, az adatgyűjtésnél tartanak. A bázisév a 2014-es esztendő, annak az adatait kell figyelembe venniük. Ismeri kell többek között az önkormányzati épületek energiafogyasztását, az önkormányzati gépjárműpark fogyasztását, a felhasznált zöldáram mennyiségét, s fel kell tüntetni azt is, van-e a településen helyi erőmű. A begyűjtött adatokat összesítik, feldolgozzák, elemzik, s ezek alapján kidolgozzák az átfogó stratégiát és cselekvési tervet készítenek. Ha az elkészült akciótervet elfogadja a megyei közgyűlés és a csatlakozott önkormányzatok képviselő-testülete, akkor a dokumentumokat elküldik a a POlgármesterek Szövetségéhez. ( A Polgármesterek Szövetsége helyi és regionális önkormányzatokból álló európai mozgalom, amely önkéntes elkötelezettséget vállal az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások saját területükön történő használata iránt. A tagok célja, hogy elérjék és túlszárnyalják az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20%-os széndioxid-kibocsátás csökkentést.)

– Aki kimarad, az lemarad – fogalmazott Matusz Ildikó. – Amelyik önkormányzat most nem csatlakozik a megyei akciótervhez, később a saját költségvetéséből kell elkészítenie, s elesik majd pályázati forrásoktól is. A fenntartható energiafogyasztásnak, a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően tisztábbak és élhetőbbek lesznek a települések, jobbak lesznek az életkörülmények, nő a lakóhelyek lakosságmegtartó ereje. A megyei akcióterv elkészítésére egy évünk van, 2019 novemberére kell készen lennie.

A megyei energia és klíma akcióterv mellett más előadásokat is hallhattak a vendégek a megyeháza nagytermében. Szó volt többek között még hazánk energiapolitikájának célkitűzéseiről, a Polgármesterek Szövetségéről, az épületek energiahatékonyságáról.

MML
hirdetés