Aki klasszis vívó akar lenni!

Veres Amarilla: Még jobb leszek!
Veres Amarilla: Még jobb leszek! - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A nyíregyházi kerekes­s­zékes vívó csodálatosnak tartja a Rióban elért ötödik helyezést. Interjú Veres Amarilla paralimpiai bronzérmessel.

Nem vitás, ha Veres Amarilla így folytatja, hamarosan felér a csúcsra, vagy annak közelébe. Elvégre a nyíregyházi kerekes székes vívó mindjárt az első paralimpiáján bizonyította, hogy az eddigi sikerei nem a véletlennek köszönhetőek – vastagon ott a helye a világ legjobbjai között. A közelmúltban rendezett riói játékokon párbajtőr egyéniben ötödik helyet, míg csapatban bronzérmet szerzett, és tekintettel ifjú korára, az idő neki dolgozik.

A paralimpia előtt azt nyilatkozta: utazunk, vívunk, aztán hazatérünk, csak jól akar vívni, ennyi az egész. Ebben nem volt hiba…

VERES AMARILLA: Egyáltalán nem izgultam. Nagyon nehéz csoportba kerültem, ahol kivétel nélkül mindenki a világelithez tartozik. A legjobb európaikkal kerültem szembe, az ázsiaiakról nem is szólva, a hongkongi versenyző például hétszeres paralimpiai bajnok. Úgy gondoltam, ha ebben a mezőnyben kiesek, az egyáltalán nem ciki, másfelől öt asszóm van arra, hogy megmutassam, ki vagyok és mit tudok.

Tényleg nem bosszantja, hogy egyéniben – különösen a hibátlanul zárt csoportkör után – nem jutott a legjobb négy közé? Holott úgy tűnt, ott lenne a helye…

VERES AMARILLA: Nem, mégpedig azért, mert életem legjobbját vívtam. Ez volt a célom, na és az, hogy saját határaimat túllépjem. Nagyon büszke vagyok arra, amit elértem. Azt láttam menet közben, hogy tartanak tőlem az ellenfelek, ez az, ami számít.

A negyeddöntőben öt büntetőtussal sújtották, ami nagyban befolyásolta a végeredményt. Ezt miként élte meg?

VERES AMARILLA: Igazából ott a helyszínen sehogy. Minden piros lap után is csak arra figyeltem, hogy gyerünk tovább, a következő akcióra koncentráltam. Az első után kértem a videózsűrit, mert nem éreztem jogosnak az ítéletet. De már a folytatás érdekelt.

Mi erre a pontos szabály?

VERES AMARILLA: Az első figyelmeztetést követi a sárga lap, majd a piros. Minden piros lap egy pont levonás. A szabály pontosan azt mondja ki, hogy az ülőhelyzetből nem lehet felemelkedni, én pedig nem tettem meg. A zsűri viszont így látta, ezzel nincs mit kezdeni. Vétenek hibákat, mert ők is emberek. Így is csak 15:13-ra kaptam ki az ukrán lánytól, holott jobb voltam. A paralimpiai ötödik hely csodálatos, ha valaki előre megmondja, azonnal aláírtam volna. Így van jól. De nem baj, rengeteg időm van még.

A csapatversenyben megszerzett bronzéremben főszereplő volt. A jelek szerint nem nyomasztotta a felelősség, az, hogy befejező emberként vívhatott…

VERES AMARILLA: Nem rágódtam azon, hogy ez egy számomra új szituáció. Nem az érdekelt, hogy mikor, csak az, hogy mit kell tennem. Az edzőknek ilyenkor nagy szerepük van, mivel ismerjük ugyan az ellenfeleket, de ők kívülről mindent jobban látnak. Amit mesterem, Pákey Béla mondott, azt próbáltam végrehajtani.

A riói körülményekhez sikerült megfelelően alkalmazkodni? Mi volt a legmeglepőbb, a legváratlanabb a Rióban töltött napok alatt?

VERES AMARILLA: Először vettem részt paralimpián, az újszülöttnek minden új, én sem vagyok kivétel. Semmi nem volt olyan rossz, mint ahogy azt előre beharangozták. Azt beszélték, hogy lopnak, nem kedvesek, a szervezés nem ideális. Ebből én semmit nem érzékeltem. Sokkal inkább élveztem, hogy több száz sportolóval lehettem együtt, nagyon tetszett a légkör. Már alig várom, hogy 2020-ban Tokióba menjek.

Milyen tanulsággal szolgált ez az igen rangos esemény?

VERES AMARILLA: Ugyanennyit, illetve még többet kell tennem a jövőben. Mondhatom, a felkészülés nagyon jól sikerült, de még jobb leszek! Mert klasszis vívó akarok lenni, ugyanakkor csak az út legelején tartok.

Névjegy

Kor: 23 év

Született: Békéscsaba

Egyesületei: Debreceni Kardvívó Egyesület, Budapesti VSC, Nyíregyházi VSC
Legnagyobb sikerei: Paralimpai csapatbronz párbajtőrben, egyéni 5. hely, világbajnoki bronz­érem kard egyéniben, világbajnoki 6. hely párbajtőrben, U23-as világbajnoki cím tőrben és párbajtőrben. Európa-bajnoki ezüstérem kard- és párbajtőrcsapatban.

Edző: Pákey Béla

KM-KT
hirdetés