Aki legény a gáton, indulhat a futóversenyen

A sportbarátok egyik kedvenc versenye
A sportbarátok egyik kedvenc versenye - © Fotó: Racskó Tibor
Tiszabercel – Bár a terep nem szokványos, érdemes részt venni a gátőrfutóverseny utódrendezvényén.

„Ha szereti a természetet, szeret futni és látott már árvizet, akkor Önnek a Tisza gátján a helye!” Ezzel a szlogennel invitálja gátra a futás – és nem az árvizek – kedvelőit a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a cég ugyanis futóversenyt rendez a tiszaberceli helyszínén.

Az április 22-ei program a 2015-ben megvalósult „Gátőr Futás” elnevezésű országos kezdeményezés folytatása. A részvétel regisztrációhoz kötött, s a sportolni vágyókat azzal is bátorítani kívánják, hogy az első 100 jelentkezőt egy meglepetéssel, pontosan szólva egy eltehető emléktárgg­yal jutalmazzák. A futóversenyre kicsiket és nagyobbakat egyaránt elvárnak.

Kizárólag saját felelősségre

A gyermekfutamon indulók 9.30-kor állhatnak rajthoz a bal parti töltés műemlék szivattyútelepénél, nekik egy 500 méteres távot kell leküzdeniük. A nagyobbak, vagyis a 15–99 év közöttiek pedig 10 órától vághatnak neki a háromféle – a 3,2, a 7,2 vagy a 10 kilométeres – távoknak.

A befutók befutóérmet és ajándékcsomagot kapnak, a kategória helyezettjeinek pedig serleg is jár. Mivel a terep nem igazán szokványos – ugyanis a verseny a Tisza bal pártjának aszfaltozott árvízvédelmi töltésén zajlik –, fontos tudni, hogy minden versenyző kizárólag a saját felelősségére áll rajthoz. A viadal után bárki megtekintheti a több mint 120 éves tiszaberceli műemlék szivattyútelepet. Erre a versenyre – a civilek mellett – meghívást kaptak a FETIVIZIG társ- és partnerszervezetei is, akiknek a csapatai ugyanúgy a már ismertetett feltételek mellett vehetnek részt a viadalon. A szervezetek által kiállított 3-3 fős férfi-, női vagy vegyes csapatok a 7,2 vagy a 10 kilométeres távok közül választhatnak.

Munkájuk nem helyettesíthető

A szervezők azt sem rejtették véka alá, hogy programjukkal – a hivatás fontosságát elismerve – azok előtt a vízügyi dolgozók előtt kívánnak tisztelegni, akik a természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Ezeknek a szolgálattevőknek a munkája semmivel sem helyettesíthető, hangsúlyozzák, különösen az árvizek és belvizek elleni védekezésnél nélkülözhetetlenek.

– KM-MJ –
hirdetés