Akik „eltérítették” a nyíregyházi körutat

Akik „eltérítették” a nyíregyházi körutat

Nyíregyháza – A Klubhálóig is eljutott a V@rosvita, internetes levelezőink fóruma. 

„A Kelet-Magyarország című napilap szerkesztőségéből indult az ötlet: össze kellene fogni az újság levelezési rovatához gyakrabban írókat, főképpen azokat, akik közéleti témákkal, elsősorban a városfejlesztéssel foglalkoznak.

 Így alakult ki egy húsz-harminc fős érdeklődő csoport. Indulásként a V@rosvitát gondozó újságíró adott néhány időszerű tippet, amelyekről többen kifejtették a véleményüket, egyik-másikról vitát generálva. Ezt követően már többnyire a V@rosvita résztvevői alakították a témákat” – fejtegette a www.klubhalo.hu portálon Marik Sándor.

„Technikailag egyszerűen működik a rendszer: az interneten elküldött hozzászólásokat a szerkesztőségi szerver néhány perc múlva automatikusan, változtatás nélkül, e-mailben továbbítja valamennyi résztvevő címére. Ha „forr” a téma, perceken belül megjelennek az első hozzászólások. A szerkesztőség csoportosítja, és a reflexiók legérdekesebb elemeit megszerkesztve rendszeresen közli az összefoglalókat a papíralapú újságban.

Ha szükséges, a lap újságírói veszik kézbe az ügyeket, kérdezik az illetékeseket, ütköztetik az álláspontokat” – írta lapunk korábbi munkatársa, aki manapság aktív hozzászólója a V@rosvitának.

„A rovat rövid idő alatt az újság népszerű, olvasott része lett, felerősítve a városlakó hangját. Az internetes levelezők változatos foglalkozásúak, sokféle témához értenek. Van közöttük környezetvédő, banktisztviselő, cégvezető, vállalkozó, háziasszony, nyugdíjas; idős és fiatal egyaránt. Sokszor hívják fel a figyelmet apró, de fontos részletekre, elevenítenek fel elfeledett ígéreteket, észrevesznek bosszantó hibákat.

A témák az élet sok területét érintik. Hosszú vita zajlott például a városközpontba épített bevásárlóközpontról, a kerékpárutak építéséről, a parkírozás gondjairól. A belvárosi kiskörút befejezéséről indított vita eredményeként a városvezetés elállt egy nyomvonaltól, annyira felerősödött a fák (és egy nem régen kialakított tér) megmentéséért kibontakozott v@rosvitás kampány.

Hetekig zajlott a vita egy hatalmas, évszázados fáról, amelyet egy áruház építése miatt ki akartak vágni. Néhány hét után úgy látszott, sikerrel jár a civil kezdeményezés, és módosítanak a terveken. Aztán az éjszaka leple alatt „valakik” úgy megcsonkították a fát, hogy nem maradt más választás, mint a kivágás. (Sajnos, a rendőrség nem találta meg a tetteseket.)

Most a régi piaccsarnok és környékének átépítése a téma, amelyről hetek óta vitatkoznak az interneten és a lap hasábjain. A napokban fordult a kocka: a polgármester-asszony meghívta a V@rosvita résztvevőit a városházára, hogy ott az érintett szakemberek bevonásával közvetlenül beszéljék meg a terveket, oszlassák el a félreértéseket.” Lám, így is lehet…
hirdetés