Akik nem kukoricáznak

A termésverseny kiírásának célja, hogy rávilágítson a magyar és a környező országokban folytatott kukoricatermesztés lehetőségeire
A termésverseny kiírásának célja, hogy rávilágítson a magyar és a környező országokban folytatott kukoricatermesztés lehetőségeire - © Illusztráció: ÉKN-Archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A jelen állás szerint régiónkban a nyírderzsi Papp György büszkélkedhet majd a legnagyobb hozammal.

Kilencedik alkalommal hirdette meg országos termésversenyét a Magyar Kukorica Klub. A megmérettetés (melyen bárki elindulhatott, aki nevezett) végén regionális győzteseket hirdetnek, az győz, aki a legnagyobb terméshozamot produkálja (legalább 5, legfeljebb 10 hektáros területen) az adott régióban.

– A Magyar Kukorica Klub Egyesület célja a termésverseny kiírásával, hogy rávilágítson a magyar és a környező országokban folytatott kukoricatermesztés lehetőségeire, népszerűsítse és elterjessze a legeredményesebb termesztési módszereket, hozzájáruljon a vidéki élet és a mezőgazdasági tevékenység jobb megismeréséhez, tekintélyének emeléséhez – tájékoztatta lapunkat dr. Szieberth Dénes elnök, akit megkértünk, röviden mutassa be az egyesületet.

Információ a szereplőknek

– 2005-ben kezdtük működésünket. Az alapítók szándéka az volt, hogy egy hatékony információterjesztési módszert vezessenek be, amelynek segítségével érdekes tudnivalókat közölnek a kukoricaágazat szereplőivel. Az internetet választottuk akkor, amikor Magyarországon még kevesen hittek a gazdálkodók közti az elektronikus információáramlás erejében. A módszer kiválasztása azonban önmagában nem elegendő, gondolni kellett az információ minőségére is. A világ túlzsúfolt az elérhető és megszerezhető tudásforrással. Olyat kellett kitalálni, ami másra nem jellemző, mégis érdekes. Az általunk kitalált „know-how” egy része az a termésverseny, melyet az idén már a kilencedik alkalommal sikerült kiírnunk.

Támogatóinknak, szponzorainak és a tagság aktivitásának köszönhetően tevékenységünket folyamatosan fejlesztjük, kapcsolatainkat bővítjük – mutatta be a Magyar Kukorica Klub Egyesület dr. Szieberth Dénes elnök. – Amikor megalakult a klub, nem mindenki fogadta barátságosan. Azonban hamarosan kiderült, s mára teljesen világos: tevékenységünk semmiféle piacon nem teremt konkurenciát, ellenkezőleg, működési területén hasznos információforrássá vált. Az egyesület hozzájárult az eredményesség javulásához, a termelés biztonságának növekedéséhez, a tudás megszerzése iránti motiváltság fokozásához és a termelési szemlélet fejlődéséhez – fogalmazott az elnök, majd a termésversenyre visszatérve elmondta: az eredményeket a hét végére összesítik, a jelen állás szerint régiónkban a nyírderzsi Papp György büszkélkedhet majd a legnagyobb hozammal.

Két területtel is nevezett

1997 óta foglalkozik kukoricatermesztéssel Papp György, Nyírderzs és környékén közel 200 hektáron termeszti ezt a növényt.
Mint azt lapunknak elmondta, a termésversenybe két területtel (egy hat és egy tíz hektárossal) nevezett.

– Sikerült egy 17 tonna/hektáros termésátlagot produkálnom. Hogy mi a titka a jó hozamnak? Mindent nem árulok el, de odafigyelés, szakértelem, jó vetőmag és megfelelő növényvédő-szerek nélkül nincs kiemelkedő eredmény – fogalmazott lapunknak a nyírderzsi gazda, aki DKC fajtájú kukoricával indult „csatába”, s arat vélhetően sikert a régióban.

KM-TG
hirdetés