Akik szilveszterkor sem pihentek

Akt.:
A nyíregyházi tűzoltóságon jutott idő egy koccintásra
A nyíregyházi tűzoltóságon jutott idő egy koccintásra - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Országszerte több mint kétezer riasztást kaptak a mentők, megyénkben komolyabb baj nélkül léptünk át az új évbe.

Országszerte több mint kétezer – ebből a fővárosban ötszáz – riasztást kaptak szilveszter éjjel a mentők – közölte csütörtökön Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. A mentők 4 esetben hajtottak végre sikeres újraélesztést, huszonegyszer petárdabaleset sérültjének nyújtottak segítséget. Ezek mellett karambolok, gázolások, verekedések, rosszullétek és sok ittas ember miatt riasztották a mentőket – írta Győrfi Pál, megjegyezve, hogy „nehéz munkájukat agresszív részegek és téves riasztások is nehezítették”.

Négy közúti balesetben négyen haltak meg az év utolsó napján – közölte a rendőrség csütörtökön. A kommunikációs szolgálat közleménye szerint a rendőrök 26 személyi sérüléses baleset helyszínén intézkedtek, az év utolsó napján 277 embert fogtak el. Közülük tízet az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 53 embert bűncselekmény elkövetésén értek tetten, tiltott határátlépés miatt 305 emberrel szemben intézkedtek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sem unatkoztak a rendőrök és katasztrófavédők, de szerencsére komoly baj nem történt, és a petárdák és a tűzijátékok sem adtak nekik munkát.

Nem mindenkinek szólt a felhőtlen szórakozásról az év utolsó éjszakája. Kiss Gábor rend­őrzászlós nyolc kollégájával együtt szilveszter éjszakáján is szolgálatban volt.

– Semmivel nem volt több dolgunk, mint egy átlagos bulinapon. Persze ez nem azt jelenti, hogy egész éjszaka lógattuk a lábunkat, hajnali egy és négy óra között szinte meg sem álltunk a kollégáimmal – tájékoztatta lapunkat a harminckét éves férfi, aki hozzátette: éjfélig szinte semmi különös nem történt, leszámítva az ilyenkor szinte „elengedhetetlennek” számító egy-két csendháborítást.

Apróbb összezördülések

– Fél egy körül koccintottunk, természetesen kölyökpezsgővel, majd utána kezdődött a „bolondokháza”. Tíz-tizenkét riasztást kaptunk, ezek között volt egy-egy családi perpatvar, vagy egy baráti társaságon belüli összezördülés, de Sóstón egy autót is feltörtek – sorolta a teljesség igénye nélkül az eseteket Kiss Gábor rendőrzászlós, aki ennek ellenére nem nevezte sűrűbbnek a szilveszter éjszakát egy átlagos hétvégi éjszakánál.

– Csütörtök este tartunk majd a kollégáimmal egy pótszilvesztert – tette hozzá a 2015-ös év első délelőttjén a rendőrzászlós.

A nyíregyházi katasztrófavédők is tették a dolgukat az év utolsó napján. Lipták Gábor tűzoltó törzszászlós 15 éve szolgál a megyei igazgatóságon.

– Szerda este 19 órakor vettem fel, majd csütörtök reggel 7 órakor tettem le a szolgálatot. Nem estem kétségbe, hogy dolgozni kell szilveszterkor, inkább ilyenkor, mint karácsonykor tekintettel a nyolc hónapos ikergyermekeimre – mondta a harmincnégy éves tűzoltó. Hozzátette: a szilveszter neki és kollégáinak nem adott több feladatot, mint egy átlagos munkanap.

Kizárta szüleit

– Egy idős házaspárhoz riasztottak bennünket, innen egy hölgyet kellett szén-monoxid mérgezéssel kórházba vinni. Majd egy ajtót feszítettünk fel, ugyanis egy fiú kizárta a szüleit a társasházi lakásukból. Ami örömteli, hogy a petárdák és a tűzijátékok nem adtak nekünk munkát – mondta Lipták Gábor, aki a pótszilveszter lehetőségét kizárta, mint mondta, ilyen kicsi gyerekek mellett ez szóba sem jöhet.

Kölyökpezsgővel mondták: B.Ú.É.K.!

– Aki a betegek gyógyítását választja hivatásául, annak szinte természetes, hogy az ünnepnapokon is dolgoznia kell, azonban intézményi szinten és az osztályokon is megtesznek azért mindent, hogy a karácsony meghittségét, az új esztendő köszöntésének vidám hangulatát becsempésszék a falak közé – tudtuk meg Pap Judittól, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának vezető főnővérétől.

– A tagintézményeinkben karácsonyi műsorral és ajándékokkal köszöntöttük a dolgozóink gyermekeit és egymást is, az orvosok és nővérek mindenhol otthonról hozott süteményekkel tették családiassá a munkával telő ünnep minden napját – sorolta Pap Judit. Kiderült: hagyomány az is az egészségügyi intézményeinkben, hogy szilveszter éjszakáján gyermekpezsgő üvegéből pukkan a dugó és kívánnak egymásnak boldog új esztendőt a kollégák.

– A munkahelyünk a második otthonunk, a munkatársaink jelentik a második családunkat, akikkel akkor is jó együtt ünnepelni – távol a szeretteinktől –, ha közben gyógyítunk és életeket mentünk.

KM-TG,BM
hirdetés