Helyi közélet

2015.05.04. 15:41

OGY - Balog: az együtt-tanulás fontos eszköz a felzárkózásban

Budapest, 2015. május 4., hétfő (MTI) - Az emberi erőforrások minisztere szerint a különböző etnikai, kulturális, szociális csoportok együtt-tanulása fontos eszköz a felzárkózásban, de aki erre felkészít, az nem szegregál, hanem a felzárkózást segíti.

Budapest, 2015. május 4., hétfő (MTI) - Az emberi erőforrások minisztere szerint a különböző etnikai, kulturális, szociális csoportok együtt-tanulása fontos eszköz a felzárkózásban, de aki erre felkészít, az nem szegregál, hanem a felzárkózást segíti.

Balog Zoltán hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt Petneházy Attila (Fidesz) felszólalására válaszolva a nyíregyházi huszár-telepi Sója Miklós görögkatolikus iskoláról azt mondta: megakadályozni egy ilyen pozitív kezdeményezést súlyos tévedés. Szerinte az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány "szánalmas és szégyenletes szerepre" vállalkozott, amikor a bírósághoz fordult, mert szerintük szegregáció történt. A Kúria áprilisi döntéséről, miszerint nem történt szegregáció, a miniszter azt mondta: nincs benne káröröm, sem győzelmi mámor, egyúttal szomorúnak és fölháborítónak tartja, hogy ez a bíróság elé citálás megtörtént.

Kijelentette: továbbra is tiszteletben tartják a jogellenes elkülönítés tilalmát, szegregációellenesek, és mindent megtesznek azért, hogy Magyarországon, ahol lehetőség van arra, együtt tanuljanak mindazok, akik ebben az országban születtek.

A miniszter azt mondta, ennek "az úgynevezett emberi jogvédő alapítványnak", nem tagadja, vannak szakmai tapasztalatai a roma gyerekek oktatásának előnyös és kevésbé előnyös formáiról. Hozzátette: tárgyalt az alapítvány képviselőivel, az általa tett egyezséget előbb elfogadta az alapítvány, majd felrúgta, mert "úgy gondolta, a balhé sokkal fontosabb".

Balog Zoltán közölte, személyesen kétszer is tárgyalt az alapítvány mögött álló Soros Györggyel, és kérte, hogy engedjék a szülők és az egyház jogait érvényesülni. Többször ígéretet kapott a helyzet áttekintésére, ehhez képest újabb és újabb sajtóhadjáratok folynak ellene és a magyar kormány ellen - mondta.

Szerinte fontosabb ennek az alapítványnak és ennek a körnek, hogy a saját országuk ellen küzdjenek, mint a cigány gyermekek jobb oktatása. Hozzátette: kizárólag azt akarják bizonyítani, hogy a kormány nem tehet jót romaügyben, miközben ők, a szakértők, amikor lehetőségük lett volna az előző kormányokat befolyásolni, "csődöt mondtak" az antiszegregációs, felzárkóztató tervükkel. A romaintegráció területén ennek a csődnek a mélypontja a 2008-2009-es romagyilkosság-sorozat volt - mondta.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a 2011-es romastratégiát az illetékes uniós biztos is pozitív példának tartja.

Petneházy Attila napirend előtt arról beszélt: az "úgynevezett jogvédők" az Európai Bizottsághoz akarnak fordulni a Kúria döntése miatt. Ezt úgy értékelte, hogy a jogvédők megkérdőjelezik a huszár-telepi szülők szabad iskolaválasztáshoz való jogát, vagyis kirekesztenek és szegreálnak, mert azt állítják, hogy ezek az emberek nem tudják eldönteni, mi a jó nekik és a gyermekeiknek.

- MTI -


Nyíregyháza - A Hajdúdorogi Metropólia érseke és Nyíregyháza polgármestere szerint életszerű és megnyugtató döntést hozott a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskola ügyében a Kúria. tovább »

A Kúria teljes egészében elutasította szerdán a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. Az ítélet jogerős. tovább »

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a Kúria döntését, amelyet a Huszár-telepi iskola ügyében hozott szerdán - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek. tovább »

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője az Európai Bizottsághoz fordul azt kérve, tegye meg a hátrányos megkülönböztetés gyakorlata ellen szükséges lépéseket. Az ellenzéki politikus ezt szerdai közleményében tudatta az MTI-vel, reagálva a Kúriának a Huszár-telepi iskola ügyében aznap hozott döntésére. tovább »

Egy ismerősöm a családjukat ért tragédia után tett megjegyzésemre azt válaszolta: nincs igazság és igazságtalanság, csak valóság van. Ez a mondat kattog a fejemben azóta, hogy a „szegregál a Huszár-telepi iskola vagy sem” vitája elkezdődött. És most sem tudom eldönteni igazságos vagy sem az ítélet, s akkor sem tudtam, amikor az első- és másodfokon a bíróság döntött. Bednárik Mónika jegyzete. tovább »

Egy héttel elhalasztotta a döntéshozatalt a Kúria a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós iskola ügyében – azt, hogy beírathatják-e a szülők a gyerekeiket az intézménybe, az egyház és a pert kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány homlokegyenest eltérő módon ítéli meg. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában